Hlavní obsah

Infarkt se u žen projevuje často atypicky a prognóza onemocnění u nich bývá horší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U žen je v mladším věku infarkt myokardu relativně vzácný, jelikož je před ním chrání hormony. Problém ale spočívá v tom, že se u nich onemocnění projevuje atypicky, kvůli čemuž vyhledají často pomoc pozdě. A vzhledem k tomu, že u nich dochází i k většímu postižení malých cév, bývá u nich prognóza horší než u mužů.

Foto: Profimedia.cz

U žen se častěji objevují netypické příznaky infarktu.

Článek

Podle posledních dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR skončilo v roce 2020 v nemocnicích s infarktem 22 497 lidí. Ve větší míře se jednalo o muže, kteří jej dostávají v nižším věku (v průměru v 65 letech) než ženy, u nichž se vyskytuje až kolem 71. roku.

„U žen je v mladším věku infarkt myokardu relativně vzácný. Hlavní ochranou je jejich hormonální aktivita. Po menopauze však hladina hormonů klesá a ženy od infarktu neochrání,“ vysvětluje profesor Aleš Linhart, předseda České kardiologické společnosti.

Vzácně samozřejmě může dojít k infarktu i u mladších žen, a to vlivem nahromadění rizikových faktorů, jako je kouření, diabetes, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol a obezita.

Bolela ji záda a necítila se dobře. Samotnou ji překvapilo, že se jednalo o infarkt

Zdraví

Problém ale spočívá v tom, že u žen se častěji objevují netypické příznaky infarktu, jako je necharakteristická bolest na hrudi, pocit dechové tísně, slabosti nebo žaludeční nevolnosti.

„Tyto příznaky si na rozdíl od typické palčivé bolesti na hrudi mohou zaměnit s jinou příčinou. Kvůli tomu se také u nich onemocnění diagnostikuje později a hůře a později se tak dostávají i k účinné léčbě,“ varuje profesor Linhart.

Zároveň u žen dochází i k horším následkům infarktu. „Dochází u nich k většímu postižení malých cév, které lze léčebně těžko ovlivnit. Proto je prognóza jejich infarktu i přes adekvátní léčbu často horší než u mužů,“ dodává Linhart.

Důležitá preventivní opatření

  • dodržovat zásady zdravé životosprávy,
  • nekouřit,
  • mít dostatek pohybu a kontrolovat si tělesnou hmotnost,
  • popřípadě důsledně léčit další přítomná onemocnění, jako je vysoký krevní tlak, cukrovka nebo vysoká hladina cholesterolu

Včasná pomoc

K infarktu myokardu dochází v situaci, kdy srdeční sval není dostatečně prokrven, ať už z důvodu ucpání, nebo kritického zúžení tepny zásobující srdeční sval.

Experti připomínají, že jakmile pacienti pozorují příznaky infarktu, je důležité dostat se do rukou lékařů včas – rozhodují doslova minuty.

„Každý, kdo zaznamená příznaky, jako je silná bolest na hrudi nebo dušnost, by neměl čekat déle než deset minut a zavolat záchranku,“ upozorňuje profesor Petr Ošťádal, předseda České asociace akutní kardiologie ČKS.

Netypické příznaky infarktu u žen

Zdraví

Pokud do nemocnice s katetrizační jednotkou dojedete do hodiny, máte 96% šanci, že infarkt přežijete ve velmi dobrém stavu a jen s malou jizvou na srdci. Každá hodina zpoždění znamená větší a větší poškození srdečního svalu. „Lidé k nám dorazí v rozmezí 2,5–3 hodin od prvních příznaků, mnozí ale i daleko později,“ upozorňuje kardiolog Petr Kala.

„Obecně platí, že je lepší přijít s potížemi stokrát zbytečně než jednou pozdě,“ dodává profesor Linhart.

Infarkty hrozí nejvíce v zimě

Při nízkých teplotách se tělo snaží uchovat své vnitřní teplo, což zvyšuje zátěž pro kardiovaskulární systém a potažmo i srdce. I proto během mrazivých dnů přibývá srdečních infarktů a cévních mozkových příhod.

Podle lékařů nahrává infarktům mrazivé počasí a vysoká vlhkost. Teplotní propad o přibližně 10 °C zvedá počet srdečních příhod asi o 7 %.

Kardiolog Josef Kautzner: Infarkt dnes přežije 95 procent pacientů

Zdraví

Chronický zánět může být zákeřný a nebezpečný. Nemusíte ani vědět, že ho máte

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám