Hlavní obsah

Hormon lásky může pomáhat i při silných bolestech hlavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Trpíte chronickými bolestmi hlavy a kromě silných analgetik vám nic nepomáhá? Pak pro vás mají američtí vědci radu k nezaplacení. Pomůže vám hormon lásky - oxytocin.

Foto: Profimedia.cz

Oxytocin může pomoci s chronickými bolestmi hlavy.

Článek

Polovina pacientů, kteří během výzkumu dostávali oxytocin ve formě nosního spreje, uvedla, že bolesti u nich zeslábly na polovinu. Třetina z nich si dokonce pochvalovala, že po čtyřech hodinách se potíží zbavila úplně.

Všichni respondenti přitom trpěli chronickými bolestmi hlavy, které je přepadaly nejméně patnáctkrát do měsíce, mnohdy v podobě těžké migrény.

Podle vedoucího výzkumu Davida Yeomanse z kalifornské Standforovy univerzity ani na jednoho účastníka studie dosud žádná léčba nezabírala.

V současnosti se k léčbě tohoto onemocnění používají dvě metody - botoxové injekce a lék zvaný Topiramat. Ani jeden z těchto přípravků ale nefunguje na všechny pacienty a navíc oba mají své nevýhody - Topiramat snižuje schopnost vnímat a botox se musí aplikovat každé tři měsíce. [celá zpráva]

Hormon lásky bez vedlejších účinků

I když léčba oxytocinem vypadá velmi nadějně, ve výzkumu je podle vědců ještě třeba pokračovat, protože studie se uskutečnila zatím jen na malém vzorku pacientů a dlouhodobé účinky nejsou jasné.

"Výsledky na mě ale udělaly dojem," říká Dr. Egilius Spierings z Harvardovy univerzity a dodává: "Léčba v průměru zabírá po čtyřech hodinách a je efektivní čtyřiadvacet hodin. Účinky dosavadních léků většinou odezněly po dvou hodinách."

Na rozdíl od botoxu, který je v podstatě bakteriálním jedem, by oxytocin neměl mít žádné vedlejší účinky. Také jeho užívání je příjemnější.

"Myslím, že každý si raději dvakrát denně stříkne do nosu kapky, než aby docházel na injekce," tvrdí Spierings.

Otázkou je, zda se díky vlastnostem tohoto hormonu, který prokazatelně vyvolává v lidech důvěru a posiluje pouto mezi matkou a dítětem, nestanou z pacientů, kteří ho budou užívat, naivkové neustále toužící po objetí.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědci prý našli rizikový gen migrény

Migréna a nebo také bolesti hlavy trápí stále více mužů i žen. Proto vědci analyzovali 50 000 lidí s migrénou a objevili u nich rizikový gen, jež prý za toto...

V čem spočívá tajemství atraktivity

Kdo z nás by nechtěl být stále atraktivní? V čem ale spočívá to sladké tajemství, které nás činí přitažlivými pro opačné pohlaví? Je to snad oblečení nebo...

Proč migréna u žen není pouhou výmluvou

Bolí mě hlava... Často používaná věta, již si většinou vyslechnou muži od svých partnerek. Kdy je bolest hlavy výmluvou a kdy opravdovou migrénou, vědí...

Výběr článků

Načítám