Hlavní obsah

Fitness trendy, které stojí za to vyzkoušet

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milujete fitness a zajímají vás nejnovější trendy? Pak právě pro vás máme přehled těch nejzajímavějších z nich, při kterých se nejen zapotíte, ale i zabavíte.

Ukázka Nia fitnessVideo: Dana Hoodová

 
Článek

Nia fitness

Nia fitness je skupinové cvičení, ve kterém naleznete prvky jógy, pilates, tai-či a taekwon-do.

„Je to zdravá kombinace bojových umění, tance a relaxace, která zlepšuje koordinaci, krevní oběh a celkový zdravotní stav,” vysvětlují odborníci z Holmes Place.

Nabízí tři stupně intenzity v každém pohybu a výběr rozsahu pohybu. Jedná se tedy o cvičení vhodné pro všechny.

Rave

Trošku bláznivý styl vycházející z technopárty. Při cvičení je hudba velmi hlasitá, ve studiu je tma a cvičenci mávají světelnými tyčemi ve vzduchu.

RaveFit. Zdroj: Zoe McNultyováVideo: Zoe McNultyová

Jógalates

Fitness technika, která v sobě kombinuje meditativní pozice jógy s cvičením pilates a tedy posilováním svalů.

Jogalates. Zdroj: FitForLifeVideo: FitForLife

Indian Balance

Program pro tělo a mysl, který je vhodný pro všechny věkové skupiny. Trochu připomíná hatha jógu a odráží „pohyb těla, když duše odpočívá“.

Indian Balance. Zdroj: Indian BalanceVideo: Indian Balance

Následník zumby: Bollyrobics

Úspěch zumby jako latino verze aerobiku čerpá z mnoha předloh, zejména ze zandungy (party). Bollyrobics je originálnější – je to fitness verze bollywoodského tance.

Bollyrobics Dance. Zdroj: Katarina KrsmanovicováVideo: Katarina Krsmanovicová

Bellyfit

Holistický fitness koncept pro ženy. Po meditační a aerobikové rozcvičce přichází na řadu prvky břišního, afrického nebo bollywoodského tance.

Bellyfit. Zdroj: Bellyfit Enterprises Inc.Video: Bellyfit Enterprises Inc.

Macumba

Energická lekce kombinující tanec a fitness s prvky salsy a reggeatonu. Cvičit lze buď klasicky v sále, nebo existují i hodiny Macumba Splash, v rámci kterých se tancuje ve vodě.

„Trénink ve vodě zlepšuje koordinaci a rovnováhu, stimuluje oběhový systém a zpevňuje pokožku. Plus spálíte až 800 kalorií,” vysvětluje Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.

Re Move. Zdroj: Macumba Dance FitnessVideo: Macumba Dance Fitness

Welldance

Kombinuje série jednoduchých a moderních tanečních prvků zejména z jazzu, hiphopu se cviky zaměřenými na koordinaci, pružnost a sílu. Hodiny Welldance jsou strukturované tak, aby je mohly cvičit děti, ale i dospělí a senioři. Zátěž je zvyšována postupně, nedochází k přetrénování a lidi cvičení opravdu baví.

„Kombinace aerobního pohybu, který má v sobě prvky posilování, je nejefektivnější jak na spalování tuků, tak pro formování postavy. Navíc taneční lekce skvěle působí na psychiku, protože pomáhají zlepšit náladu, snížit stres a získat nové přátele,“ dodává Jana Havrdová.

WellDance. Zdroj: Passione DanzaVideo: Passione Danza

Country Fitness

Aerobik v kombinaci s tancem na country hudbu, včetně kovbojského klobouku na hlavě. Během lekce se střídají jednoduché kroky z country tanců a posilovací cviky z aerobiku, které řada lidí dobře zná.

Výhodou je kombinace pomalého a rychlého tempa i postupné zvyšování zátěže, takže cvičení zlepšuje kardiovaskulární či metabolické procesy a pomáhá spalovat velké množství energie. Cvičení je velmi zábavné díky country hudbě, která dodá tradičním prvkům z aerobiku úplně jiný ráz.

Country fitness. Zdroj: Country FitnessVideo: Country Fitness

StirFit

Trénink střídající nízkou a vysokou zátěž, který vznikl na bázi funkčního tréninku. Ten zahrnuje cviky pro zdraví, pohyblivost a pružnost, přičemž většinou se pracuje s váhou vlastního těla. Spojovacím prvkem je potom Ginga, základní krok z brazilského bojového umění Capoiera.

Stir Fit. Zdroj: Stir FitVideo: Stir Fit

African Dance

Ideální pro všechny, kteří se nechtějí nechat svazovat přísnými pravidly a jde jim hlavně o radost z pohybu. Přesto si dokážou protáhnout a zpevnit celé tělo.

A.T Afro Dance. Zdroj: A.T Afro DanceVideo: A.T Afro Dance

Kruhový trénink jen pro ženy

Jedná se o komplexní cvičební program, který zahrnuje prvky kardiovaskulárního a silového cvičení zároveň. Posiluje svaly, zpevňuje tělo, zrychluje metabolismus, spaluje tuky a pomáhá snižovat váhu.

„Během půl hodiny se v kruhu přesouváte z jednoho stanoviště na druhé, a to v pravidelném intervalu třiceti vteřin. Přitom rovnoměrně procvičíte všechny svalové skupiny,” vysvětlují trenéři z expreska.cz.

Elektrická stimulace svalů (EMS)

EMS umožňuje vašemu tělu provádět silnější svalové kontrakce, které na rozdíl od tradičního cvičení pronikají i do hlouběji umístěných svalů.

„U tradičního cvičení váš mozek prostřednictvím elektrických impulsů dává signál svalům, aby se stáhly a způsobily pohyb. Stejným způsobem kontrakci svalů aktivuje EMS, pouze mnohem efektivněji prostřednictvím vnějších impulsů. Sval rozdíl nepozná, ale posiluje účinněji. Během pouhých 20 minut tak dokážete procvičit a posílit svaly celého těla,” vysvětlují trenéři z BodyBody.

Reklama

Související články

Jak zhubnout bez jojo efektu

Po vánočním hodování nadešel čas hubnutí a opětovného nastavování stravovacího řádu. Pokud chcete dosáhnout opravdu dlouhodobých výsledků, pak nesmíte podléhat...

Shoďte povánoční kila jednoduchými cviky

Typické české Vánoce jsou neodmyslitelně spojeny s bramborovým salátem a smaženým kaprem. Na stole nesmí chybět několik druhů cukroví a na první svátek vánoční...

Jak znovu nastartovat organismus

Přestože by lidé měli být po vánočních svátcích odpočatí a plní energie, je tomu často přesně naopak. Ráno se jim nechce vstávat, během dne mají co dělat, aby...

Tučná dieta, která funguje lépe než jiné

Lidé při hubnutí dělají řadu chyb. Podle odborníka na výživu doktora Davida Ludwiga z Harvardovy univerzity je to především tím, že dodržují velmi přísné...

Výběr článků

Načítám