Hlavní obsah

Falešné mýty kolem epilepsie

Právo, Petr Veselý

Člověku, který má u pusy bílou pěnu a svíjí se na zemi v křečích, je potřeba vrazit něco mezi zuby, aby se neudusil nebo si neprokousl jazyk. Tak tohle není jen zjednodušující a rozšířená představa o epilepsii, ale hlavně je to zcestný způsob, jak epileptický záchvat řešit.

Článek

Když už epileptik dostane tento typ záchvatu, který rozhodně není běžný, neměli bychom mu cpát nic do pusy. „Má žvýkací svaly v křeči, a když křeč budeme přemáhat, ublížíme mu,“ vysvětluje MUDr. Jana Zárubová z neurologické kliniky Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. „Můžeme mu poškodit zuby, rty nebo dásně. Může se stát, že mu vyrazíme zub, který vdechne a pak se doopravdy začne dusit.“

Nejvíc mu podle ní pomůžeme, když dohlídneme, aby někam nespadl, nerozbil třeba skleněnou sklenici a nepořezal se, prostě si v těchto chvílích, kdy o sobě často neví, zbytečně neublížil.

Záchvat obvykle neohrožuje život postiženého, jak se lidé v jeho okolí běžně domnívají. Většina z nich skončí sama od sebe, bez jakékoli pomoci. Silné záchvaty obvykle do 5 minut. Pokud nám záchvat připadá hodně dramatický, určitě neuděláme chybu, když zavoláme záchranku.

Výboj mozku

Epileptický záchvat je vlastně jakýsi výboj mozku, který může mít řadu příčin. Většina lidí netuší, že epilepsie má řadu forem a odlišných příznaků. Záchvat se může projevit třeba záškuby, mimovolnými pohyby, bezděčným opakování slov, křečemi stejně jako náhlým ochabnutím svalů. Ale také zvukovými a sluchovými halucinacemi, pocením, sliněním, snovými stavy nebo psychickou dezorientací. Někdo při záchvatu ztratí vědomí, jiný ne. Epilepsie se zkrátka vzpírá vžité černobílé představě, kterou o ní má většina laiků.

Také není úplně snadné ji správně diagnostikovat. Zkušenosti specialistů ukázaly, že řada lidí, která si epilepsii léčila, měla nepřesně stanovenou diagnózu a trpěla jinou poruchou. Pokud tedy člověk bere léky a přesto trpí záchvaty, měl by navštívit specializovanou poradnu nebo nejlépe jedno z pěti specializovaných center v republice. Tam mají nejvíce zkušeností s diagnostikováním a efektivní léčbou nemoci.

Mohou řídit i auto

Většina epileptiků dokáže díky moderním léčebným postupům a moderním lékům, které mají jen málo vedlejších účinků, žít život bez záchvatů. Na základě doporučení lékaře je pak možné, aby získali třeba řidičský průkaz. Ženy, které navštěvují poradny specialistů, mohou otěhotnět a porodit zdravé dítě. Většina nemocných žije zkrátka téměř normální život.

Je pravda, že některé pacienty nezbaví záchvatů ani nejmodernější postupy a léky. Ale většině z nich dovedou aspoň zmenšit jejich počet a zmírnit jejich intenzitu. I to pro ně obvykle znamená vítané zlepšení života

Praktické rady

V ČR je asi 100 000 epileptiků. Pokud se chtějí dozvědět víc o své chorobě, její léčbě nebo o psychologické a sociální pomoci, měli by navštívit webové stránky: www.clpe.cz  (jsou tu i odkazy na další užitečné adresy), nebo http://epilepsie.ecn.cz  a www.er-sme.cz . Na nich se mohou zajímat o kurzy, které pomohou získat novou práci, pokud tu svou kvůli chorobě a předsudkům ztratí. Najdou tady psychologickou i sociální pomoc (při většině specializovaných center pracují sociální pracovnice) nebo pacientské organizace, které pořádají řadu zajímavých akcí. Během několika týdnů začne fungovat také adresa: www.epistop.cz .

Reklama

Související témata:

Související články

I ženy s epilepsií mohou mít dítě

Kolem epilepsie, kterou u nás má asi 100 000 lidí, existuje řada falešných mýtů. Jeden z nich se týká toho, že epileptička nesmí otěhotnět. Není to pravda....

Výběr článků

Načítám