Hlavní obsah

EU zahajuje tažení proti kouření

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská unie zahajuje velmi rozsáhlou kampaň proti kouření. Bude zaměřena hlavně na mládež a mladé lidi. Právu to řekla ve čtvrtek doktorka Kateřina Langrová, ředitelka České koalice proti tabáku.

Článek

"Evropská unie si boj proti kouření stanovila jako jednu ze svých priorit v oblasti veřejného zdraví. Vždyť nemoci související s tabákem jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí ve světě a vůbec nejhlavnější příčinou úmrtí v Evropě," uvedla Langrová.

V současné době má tabák v 25 členských státech EU na svědomí každoročně více než 650 tisíc úmrtí. To znamená každé sedmé. Kouření zabije každého druhého kuřáka, ale ohrožuje i život nekuřáků. V ČR ročně na kouření a nemoci z něj zemře přibližně 18 tisíc lidí.

Nová kampaň bude vysvětlovat mladým lidem škodlivost kouření, jak se ho zbavit a jak je nebezpečné i pasivní kouření. Její součástí budou i billboardy se symbolem kampaně a televizní šoty. Samozřejmostí bude mnoho akcí pro mladé, kde se lehkou formou bude o škodlivosti hovořit.

Evropská komise na novou kampaň proti kouření, která bude probíhat až do roku 2008, vyčlenila 72 miliónů euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám