Hlavní obsah

Dva tisíce žen ročně zemře na rakovinu prsu

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asi 4 900 žen v České republice se každý rok dozví, že má rakovinu prsu. Dvě tisícovky jich této nemoci u nás ročně podlehne. Ačkoliv mají možnost preventivní prohlídky mamografem, využívá jí jen 35 procent žen.

Foto: Lenka Pokorná

Společná prezentace Skupiny ČEZ a středních škol na výstavě Vzdělání a řemeslo 2014.

Článek

"Není to mnoho, ale jsme rádi i za toto číslo, které stále poměrně rychle stoupá. Je vidět, že na prevenci ženy myslí víc," řekl ve středu docent Jan Daneš, přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Uvedl, že v některých městech je to však už mnohem víc. "Například v Brně se na preventivní vyšetření dostavilo 65 procent žen. Naopak v podhorských oblastech je to žalostně málo," řekl docent Daneš. Dodal, že na tisíc vyšetření se odhalí přibližně pět nádorů. Pokud jsou malé, má žena velkou naději na vyléčení.  

Riziko se týká všech žen

Mamograf zaznamená i nehmatné nádory, které jsou dobře léčitelné. Naopak žena si může nahmatat nádor zhruba od velikosti 1,8 až 2 cm. Mamograf tedy odhalí ranné stadium, které je dobře léčitelné," řekl Daneš. Pravidelné mamografické vyšetření snižuje úmrtnost na rakovinu prsu až o 30%.

"Přibližně u 90 procent všech nemocných žen se rakovina prsu v rodině nikdy nevyskytovala. Riziko nádoru se však týká všech žen. Pravidelné bezplatné vyšetření od 45 let by proto měla absolvovat každá žena bez rozdílu jednou za dva roky.

Odborníci spočítali, že k vyšetření by se mělo za dva roky dostavit asi 1,4 miliónu žen v tomto věku, tedy zhruba 700 tisíc ročně. Zatím je to zhruba 300 tisíc za rok.

Daneš oznámil, že v České republice přísnou akreditaci k preventivnímu mamografickému vyšetření dostalo 54 pracovišť a další již přibývat nebudou. Počítá se s tím, že jedno bude pro 200 tisíc žen. "Pak má toto pracoviště velké zkušenosti a dokáže správně nádory diagnostikovat," řekl Daneš.

Reklama

Související témata:

Související články

Na vznik rakoviny prsu má vliv i kouření

Mezi nemocemi, které se člověku většinou vybaví ve spojení s kouřením, rakovina prsu obvykle nebývá. Podle vědců z Koleje Alberta Einsteina v New Yorku...

Na mamografu byla zatím jenom třetina Češek

Zatím jen třetina žen od 45 do 69 let věku byla na preventivním mamografickém vyšetření, kterým se zjišťuje rakovina prsu. Právu to sdělil docent Jan Daneš,...

Počet žen s rakovinou prsu roste

Rakovina prsu je u žen stále nejčastější onkologické onemocnění. Dokonce v posledních letech roste počet žen, které touto nemocí onemocní, ale úmrtnost klesá....

Výběr článků

Načítám