Hlavní obsah

Na vznik rakoviny prsu má vliv i kouření

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nemocemi, které se člověku většinou vybaví ve spojení s kouřením, rakovina prsu obvykle nebývá. Podle vědců z Koleje Alberta Einsteina v New Yorku by se ale toto nebezpečné onemocnění na seznam rizik zařadit mělo.

Článek

Odborníci totiž po dobu 11 let sledovali téměř 90 tisíc žen. U více než dvou a půl tisíce žen byla diagnostikována rakovina prsu. Kuřačky, které kouřily krabičku denně po dobu čtyřiceti a více let, měly riziko vzniku rakoviny o 83 % vyšší než nekuřačky. Ženy, které kouřily a se svým zlozvykem skončily před čtyřicátým výročím, se nebezpečí onemocnění zvýšilo jen o 22 %.

K těmto zjištěním výzkumníci dodávají, že jejich studii zatím není možné srovnat s dostatečným množstvím výzkumných prací, a proto bude třeba toto zjištění potvrdit dalšími výzkumy. To ale neznamená, že je možné brát uvedené údaje na lehkou váhu. I když se zjištěná čísla sama o sobě nezdají hrozivá. Je třeba si uvědomit, že negativní účinek kouření se podílí nejen na zvýšeném riziku onemocnění rakovinou prsu, ale také plic a kardiovaskulárního systému.

Kuřačky mají další téma k přemýšlení a záleží jen na nich, jak se rozhodnou. Na otázku: "Kouřit, či nekouřit?" si každá žena musí odpovědět sama.

Reklama

Související články

Ovoce v dětství ochrání před rakovinou

Lidé, kteří jako děti jedí hodně ovoce, mají velkou šanci, že se jim podaří v dospělosti vyhnout rakovinným onemocněním. Tvrdí to na základě výzkumu čtyř tisíc...

Rakovině kůže lze snadno předejít

Rychlost, s jakou na celém světě přibývá případů rakoviny kůže, je alarmující. Nejúčinnější obranou proti ní je ochrana před příliš intenzívním sluncem. Nejen...

Rajčata proti infarktu i rakovině

O rajčata by se měli zajímat zejména lidé, kterým hrozí vysoké riziko infarktu nebo třeba rakoviny. Jsou užitečnou prevencí proti nim. Dokazuje to stále více...

Výběr článků

Načítám