Hlavní obsah

Na mamografu byla zatím jenom třetina Češek

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zatím jen třetina žen od 45 do 69 let věku byla na preventivním mamografickém vyšetření, kterým se zjišťuje rakovina prsu. Právu to sdělil docent Jan Daneš, přednosta radiodiagnostické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.

Foto: martin lugger

ilustrační foto

Článek

"Každá z nich má právo jednou za dva roky na mamografické vyšetření hrazené ze zdravotního pojištění. Podmínkou je doporučení praktického lékaře nebo gynekologa," řekl Daneš.

Ženy mladší 45 let si toto vyšetření hradí samy a stojí asi 500 korun. Daneš uvedl, že zatím ještě nejsou první výsledky celonárodního preventivního vyšetření žen na tuto chorobu, protože probíhá od loňského podzimu, ale podobný výzkum ve Švédsku potvrdil, že prevencí se sníží úmrtnost na rakovinu prsu až o 30 %. V ČR přitom nově ročně rakovinou prsu onemocní přibližně 4500 žen a 1800 na tuto nemoc zemře.

Mamografické vyšetření je podle Daneše bezbolestné, pro ženu není nijak zatěžující, ale dokáže odhalit nádor ve velikosti několika milimetrů, tedy v době, kdy je plně léčitelný. Ženy by na takovéto vyšetření měly chodit opakovaně ve dvouletých intervalech, pokud jsou z rizikové rodiny, pak jednou za rok. V ČR už je 56 pracovišť, která tato preventivní vyšetření provádějí.

Avon pochod v sobotu

Avon pochod proti rakovině prsu, jehož je deník Právo mediálním sponzorem, bude tuto sobotu v Praze. Start je ve 12 hodin v dolní části Václavského náměstí a trasa povede přes Staroměstské náměstí a Karlův most až na Petřín, kde je připraveno bohaté kulturní odpoledne.

Vstupenkou na tento pochod je růžové tričko, které si zájemci zakoupí za 200 korun. Výtěžek bude věnován na boj proti rakovině a na bezplatnou telefonní linku, kde se ženy dovědí vše o rakovině prsu a její léčbě.

Její telefonní číslo je 800 180 880.

Reklama

Výběr článků

Načítám