Hlavní obsah

Dovolená upevňuje zdraví a prodlužuje život

Novinky, Korzo/P

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Mnozí lidé si dovolenou spojují se stresujícími okamžiky. Chvíle balení a odjezdu na cesty v nich vzbuzuje pocity šílenství. Ani ucpané dálnice a přeplněná letoviska na klidu mnohdy nepřidají. Přesto odborníci tvrdí, že lidé, kteří na dovolenou jezdí pravidelně, se těší lepšímu zdraví a také déle žijí.

Foto: Martin Lorenc

Pozvánka

Článek

Většina osob se po dovolené cítí omlazena a svěží. Odborníci, kteří zkoumali vliv dovolené na lidskou psychiku, se tedy nedomnívají nadarmo, že odpočinek není jen radostnou záležitostí.

Útěk před stresem

"Podařilo se nám například zjistit, že muži, kteří často vyrážejí na dovolenou, žijí déle než jejich kolegové, kteří si dovolenou dopřáli jen párkrát za život," sdělil profesor Mel Borins z fakulty medicíny Torontské univerzity, autor studie.

"Vzít si dovolenou je jedním z nejlepších způsobů, které znám, jak utéct před každodenním stresem," tvrdí profesor Borins.

Prospívá i srdci

Souhlasí s ním i doktorka Elaine Eakerová, která zase našla spojitost mezi odpočinkem a nemocemi srdce.

"Ženy, které pravidelně jezdí na dovolenou, jsou méně náchylné k srdečnímu infarktu a také méně umírají na srdeční nemoci," konstatovala Eakerová.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Jak často jezdíte na dovolenou?

Podle Borinse je zmírnění stresu během dovolené nezbytné pro všechny pracující. A to i pro ty, kteří se domnívají, že žádný vícedenní odpočinek nepotřebují. Opak je však pravdou, neboť podle Borinse si tací lidé nejen ničí zdraví, ale také se snižuje jejich produktivita, tudíž začnou vydělávat méně peněz.

Anketa

Jak často jezdíte na dovolenou?
Nikdy
15,9 %
Jen výjimečně
19 %
Pravidelně každý rok
37,2 %
Vícekrát za rok
27,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 717 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Bezpečná dovolená začíná očkováním

Už dnes se lidé chystají na letní dovolenou. A právě to je nevhodnější doba pro očkování vůči infekčním chorobám, které je na cestách po Evropě a především...

V každé zemi je třeba jiné očkování

Stále více se cestuje nejen po Evropě, ale do exotických, většinou rozvojových zemí. Tím se ale násobí rizika získání nějaké přenosné nemoci. Je třeba se před...

Střevní potíže dokáží zkazit dovolenou

Střevní potíže nám mohou zkazit nejen dovolenou, ale způsobit i komplikace v každodenním životě. V letních měsících jsou pak nejčastějším onemocněním lidí,...

Výběr článků

Načítám