Hlavní obsah

Domácí porody - téma jako rozbuška

Novinky, Andrea Zunová

Domácí porody. Téma, které již dlouhou dobu rozděluje naši společnost na dva nesmiřitelné tábory. Zastánci poukazují na nepřerušené pouto mezi matkou a dítětem a klid a důstojnost, odpůrci je naopak považují za hazard, chvilkové pohodlí a sobeckost ze strany matek.

Foto: Profimedia.cz

Rodiče by předně měli myslet na to nejlepší pro své miminko a pokud možno minimalizovat veškerá rizika spjatá s porodem.

Článek

V diskusích o domácích porodech lze najít i mnoho příspěvků žen, které své děti doma opravdu odrodily. Popisují, že jejich těhotenství probíhalo normálně bez komplikací a porod byl klidný a krásný, nikdo jim neodnesl miminko na vážení a měření, atd. Většinou prý měly pro případ nouze – tedy jakékoli komplikace, připraven telefon či auto.

Jak rychlá by však pomoc v takovém případě nouze byla? Když už totiž opravdu dojde k nějakému problému, hraje se o čas.

Odpůrci považují domácí porody především za hazard se životem dítěte, ale i matky. Jenže ta má na rozdíl od svého nenarozeného potomka možnost výběru.

Lékaři – porodníci, kteří si dovedou přesně představit, jak se může i dobrý porod zvrhnout, s porody doma nesouhlasí.

Vedoucí lékař porodnické kliniky FN Motol Tomáš Binder Novinkám před časem řekl, že mu to přijde jako krok zpátky. „Když budete rodit bez pomoci, tak deset procent z takových porodů (to je dané) bude s komplikacemi. Zbylých devadesát procent žen vám bude říkat, jak to je super, jak si to užily, protože byly ve své koupelně a třeba se při tom dívaly na televizi. Ale moc nechápu, co je k tomu vede“. Podle něj se jedná o sobeckost těch žen, které pro svůj komfort někam do podvědomí zasunují rizika týkající se plodu. „Porodní asistentka, která v ruce téměř nic nemá, v případě problémů neporodí císařským řezem ani nezastaví krvácení. Nepřijde mi, že to je optimální cesta,“ říká.

Nemocnice nemají přehled, kdo rodí doma

Ve většině případů domácí porody vedou či při nich asistují porodní asistentky. Jejich postavení však chce změnit zákon, který po návratu ze Senátu bude v listopadu opět projednávat Sněmovna. Podle něj by člověku, který záměrně poskytuje zdravotní péči mimo zdravotnické zařízení, hrozila až miliónová pokuta.

Binder říká, že „i když porodní asistentky tvrdí, jak jsou skvělé a vyškolené, tak nemají vzdělávací systém, který by je kontroloval. Nemají tu zodpovědnost. Pokud totiž nastane komplikace, porodní asistentka matku přiveze do nemocnice. A ať je fáze té komplikace jakákoli, ve chvíli, kdy je žena ve vrátnici, přebírá za ní odpovědnost nemocnice“. I takové scénáře se odehrávají a pak dochází k situacím, kdy matka nežaluje porodní asistentku, ale porodnici.

Sám by podle svých slov i „chápal, že některé ženy chtějí rodit doma. Kdyby to bylo zavedené například tak, že by porodní asistentka měla smlouvu s nemocnicí, třeba s Motolem, a když by nastala komplikace, tak by zavolala, přijela by sanitka a promptně rodičku odvezla do nemocnice, kde by čekal připravený tým. Ale my nevíme, kdo rodí doma, nevíme, kam, kdy a v jakém stavu matku asistentka přiveze. Navíc porodní asistentka je u porodu více méně s holýma rukama. A jen intuitivně předvídá, že porod běží dobře. V devadesáti procentech se to povede a bude porod bez komplikací. Ale jde o těch deset procent komplikací.“

V uplynulých týdnech se bohužel stalo několik závažných případů. Do pražské nemocnice Motol přivezla záchranná služba k ošetření matku, jež se rozhodla rodit doma. Dítěti, které bylo doma narozeno, už ale v nemocnici pomoci nemohli. Bylo již mrtvé. Vedení motolské nemocnice podalo kvůli tomuto domácímu porodu trestní oznámení na neznámého pachatele.

Nedlouho poté jela rychlá lékařská pomoc k dalšímu domácímu porodu, na pražský Chodov. Tam byla opačná situace. Miminko bylo v pořádku, ale matka silně krvácela a potřebovala pomoc.

Oba tyto případy se staly v době, kdy soud rozhodl o podmíněném trestu pro porodní asistentku, po jejímž domácím porodu dítě také zemřelo. Soud asistentce Ivaně Königsmarkové také nařídil zaplatit téměř tři milióny korun zdravotní pojišťovně. Ta se proti rozsudku odvolala.

Petice za porodní asistentky

Nejen na podporu porodních asistentek se nyní rozjela podpisová akce, která chce, aby ženy v Česku měly možnost volby. Petice „za bezpečný porod“ organizovaná Českou ženskou lobby vyzývá „poslankyně a poslance, aby řekli jasné ne projednávanému zákonu o zdravotních službách, který vrací české porodnictví do normalizačních dob".

Novorozenecká úmrtnost

Česká republika se pyšní jednou z nejmenších novorozeneckých úmrtností na světě. V roce 2011 se u nás narodilo 118 181 dětí. Z toho do šesti dnů od porodu zemřelo 106 dětí. Do 27 dnů od porodu ( tzv. širší novorozenecká úmrtnost) to bylo 170 dětí – to je 1,44 promile. Když se odečtou úmrtí kvůli vrozeným vadám, klesne tento údaj na 1,07 promile.

"V zemích západní Evropy jsou porodní asistentky uznávanými expertkami na péči o zdravé těhotné, rodičky a ženy a jejich děti po porodu. Lékař by měl být přivolán v případě komplikací. Vyzýváme odpovědné osoby, aby porodním asistentkám zajistily pro jejich práci odpovídající legislativní podporu, a tím těhotným ženám zároveň umožnily zvolit si místo a způsob porodu tak, jak jim zaručuje nejen Listina základních práv a svobod, ale i Evropská úmluva o ochraně lidských práv a rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva," píše se v petici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám