Hlavní obsah

Docházel mu dech. Teď doufá, že vyjede na kole na Praděd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Ještě letos chce za dva dny čtyřiasedmdesátiletý Václav Čempel vyjet na kole z Ovčárny na Praděd. Věří, že mu to umožní zákrok, který kvůli arytmii podstoupil v úterý před polednem na nové, unikátní angiolince v Městské nemocnici Ostrava.

Nová angiolinka v Městské nemocnici Ostrava Video: Pavel Karban, Novinky

 
Článek

„Potřebuju zlepšit dýchání, jinak jsem v pořádku. Jen mi prostě někdy dochází dech,“ přiznal senior. To, že s ním není něco v pořádku, začal poznávat až po covidu. „Do šedesáti čtyř roků jsem chodil hrát s kluky hokej a stačil jsem jim. Obtíže začaly asi s covidem, nevím, jestli na to měl vliv, ale začal jsem mít problémy s tím dýcháním,“ nastínil.

Čempel přiznal, že dosud nepoznal, co to je nemocnice, je v ní poprvé. „A teď jsem z toho, jak sestřičky vedle mě skáčou, trošku vystrašený,“ prozradil.

Od zákroku kardiologů si slibuje, že se mu bude lépe dýchat. „Prý se budu cítit fyzicky mladší o dvacet let,“ smál se s tím, že jeho přáním je vyjet letos ještě jednou na nejvyšší vrchol Jeseníků.

„Když udělám Praděd na kole z Ovčárny, tak budu spokojený,“ řekl a dodal, že už na něj doma čeká nové, odlehčené kolo. „Ale žádné elektrokolo, ale to klasické,“ upozornil Čempel, který kromě kola chce i nadále zvládat práci okolo domu. „Topím dřevem, tak to znamená kalač, sekyra, pila, nasekat, zapálit a je hotovo.“

Příznaky, které mohou signalizovat selhávání srdce

Zdraví

Podle primáře kardiologie Městské nemocnice Ostrava Marcela Heczka by mohl být Čempel ve formě už za pár dní. „Rekonvalescence trvá tři až pět dnů, po týdnu dovoluji pacientům dělat téměř cokoliv, co zvládnou a na co byli zvyklí,“ vysvětlil.

Z nové angiolinky, což je speciální typ rentgenu, který umožňuje zákroky na srdci a velkých cévách, má Heczko radost. „Je to, jako byste přesedlali ze starého auta do zbrusu nového, plně vybaveného a od prémiové značky,“ přiblížil rozdíly mezi dosavadním, 19 let starým a novým přístrojem.

Uvedl také, že od rentgenu očekávají zdravotníci dvě základní věci: kvalitní zobrazení a nízkou radiační zátěž pro pacienty i personál. „Pro něj je to zcela zásadní věc, protože personál je tady denně,“ poukázal.

Foto: Pavel Karban

Pacient Václav Čempel (vlevo) a primář Marcel Heczko krátce před tím, než senior podstoupil zákrok na nové angiolince ostravské městské nemocnice.

Od novinky si ostravští kardiologové slibují také zkrácení čekací doby. Ta se dosud pohybovala od dvou do tří měsíců, nyní by se měla zkrátit na dva až tři týdny. „Angiolinka je v permanenci každý den, asi největší výtěžnost bude u pacientů s fibrilací síní, u níž se dá hovořit o novodobé epidemii. A tím, jak populace stárne, tak těch arytmií přibývá,“ sdělil Heczko, jenž odhadl, že počet ošetřených pacientů na angiolince stoupne ze zhruba 550 na 750 za rok.

Výhodou modernizace arytmologického sálu městské nemocnice je i zařízení umožňující provádět ablace srdečních arytmií pomocí pulsního pole. „Jedná se o takzvanou elektroporaci, což je novinka nahrazující původní radiofrekvenční metodu, která fungovala na bázi tepelné destrukce tkáně. Teď mikro až nanosekundové pulsy s vysokým napětím způsobují smrt srdečních buněk zodpovědných za vznik arytmie,“ objasnil primář Heczko.

Za pořízení angiolinky, která je jedinou svého druhu v moravskoslezském regionu, a přístrojů potřebných pro arytmologické výkony i úpravu arytmologického sálu, zaplatila nemocnice 47,4 milionu korun.

Nový způsob zavádění kardiostimulátoru snižuje riziko selhání srdce

Zdraví

Vysoká hladina kyseliny močové může upozornit i na závažné onemocnění srdce

Zdraví

Reklama

Výběr článků

Načítám