Hlavní obsah

Dlouhověkost spočívá v našetřené energii

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U cesty do vesničky Vilcabamba seděla sedmdesátiletá stařenka a usedavě plakala. Rozbila džbánek s mlékem a měla strach jít domů. "Bojím se, že mi maminka nařeže," vysvětlovala turistce, která šla kolem. Ekvádorská Vilcabamba je vyhlášená tím, že tu žijí desítky lidí, kteří se ve výborné kondici dožili víc jak sta let.

Článek

Podle odborníků je tu příznivé klima a lidé tady žijí skromným, klidným životem. Navíc v uzavřené komunitě, ve které se nemusí obávat samoty. Jsou ale tohle skutečné příčiny dlouhověkosti? A jaké vlastnosti bývají typické pro lidi, kteří se dožili vysokého věku?

Klid a optimismus jako elixír mládí

Jean Calmentová, donedávna nejstarší žena světa (122 let), snila a trousila vtipy, i když už byla téměř hluchá a museli ji vozit na vozíčku.

Když Belgičanu Louisi Marionovi (110) shořela před léty farma, oznámil prý dětem a vnoučatům jenom stručné: "Nářky jsou nanic. Prostě začneme znovu."

V klidu, rozvaze a optimismu, které si člověk zachovává prakticky ve všech životních situacích, vidí německý odborník profesor Peter Axt jednu z největších úspor životní energie. Ten, kdo s touto energií, která je nám daná do vínku, dokáže dobře hospodařit, ten se s vysokou pravděpodobností dožije vysokého věku.

Jezte méně, žijte déle

Voda z minerálního pramene ve skotských horách je prý důvod, proč anglické královny vládnou tak dlouho. Samozřejmě vedle rodových dispozic Windsdorů. Princ Charles s touto vodou dokonce obchoduje. Také ekvádorští vědci poukazují na to, že voda ve Vilcabambě přispívá díky svému složení ke snižování cholesterolu a příznivě působí na klouby. Jenže vědci se shodují, že v samotné vodě to určitě není. I když pít hodně, a navíc kvalitních tekutin, je jistě důležité.

Daleko důležitější bývá podle odborníků to, aby lidé jedli střídmě. Profesor Axt zdůrazňuje, že skromné jídlo významně šetří životní energii a snižuje výskyt nemocí. U skromné stravy je však potřeba více dbát na to, aby obsahovala doporučený poměr uhlohydrátů (50 až 55 procent), tuků (20 až 25 procent, z nich 2/3 rostlinných) a bílkovin (1 gram na kilogram váhy). Ale také dostatek vitamínů a minerálů (můžeme je doplnit i formou potravinových doplňků).

Vynechávala večeře

Jaké efekty přináší střídmost v jídle dokazovala sama na sobě Jean Calmentová (122). Vynechávala od určitého věku večeře. Považovala to za nejlepší způsob, jak se druhý den cítit fit. Což jí ovšem nebránilo v tom, aby si přes den nedopřála třeba skleničku oblíbeného portského, čokoládu nebo česnek. Jinak tato svérázná žena jezdila do 100 roků na kole a do 117 kouřila. A pamatovala si, jak slavný podivín Vincent van Gogh kupoval v Arles u jejího otce plátna na své obrazy.

Emílii Doležalové z Ochozu u Brna, která letos oslavila 110. narozeniny, naordinovala v dětství dietu bída. Později, jako dospělá žena, jedla ve středu a v pátek podstatně méně.

Také würburský gerontolog T. Franke, který zkoumal, jak se stravují vitální století lidé, zjistil, že většina jich jí velmi střídmě a až na výjimky jsou štíhlí.

Sport je pro něj mord

Životním krédem Hermanna Dörmana (111) se staly dvě rčení: "Sport je pro mě mord" a "Jedno pivko denně neuškodí". Ještě lapidárněji se vyjádřil slavný britský premiér Winston Churchill (91). Když se ho novináři ptali, co je podle něj příčinou toho, že se dožil tak požehnaného věku, i když byl při těle, kouřil doutníky a rád pil whisky, utrousil lakonicky: "Žádný sport." To, že prakticky každý den chodil na dlouhé procházky, nezdůrazňoval.

Vydatně spát

Střídmá strava, přiměřený pohyb a klid s rozvahou nám podle profesora Axta mohou ušetřit hodně životní energie. Menší, ale pravidelné úspory dosáhneme, pokud budeme:

  • vydatně spát
  • vyhýbat se zbytečnému chladu, tělo pak musí na udržení stálé teploty vydat víc kalorií (v chladných dnech nemáme ani spát při otevřeném okně)
  • nedopřávat si příliš často životabudiče, jako je káva, kouření nebo pití alkoholu

Tajemný ženšen:

O ženšenu se v Číně traduje, že nepůsobí pozitivně jen na potenci, ale i na dlouhověkost.

Klinické studie však dokazují zatím jen to, že kvalitní přípravky z ženšenu zvyšují především naši odolnost. Zejména vůči velké fyzické námaze, stresu, únavě a stavům vyčerpání.

Je však třeba kupovat kvalitní výrobky se standardizovaným extraktem ženšenu. Také je dobré se zajímat o to, jaké množství účinné látky přípravek obsahuje a kolik za toto množství zaplatíte.

Reklama

Související témata:

Související články

Guarana zažene deprese a navodí dobrou náladu

Dny plné proměnlivého zimního počasí vyčerpávají každého z nás. Ordinace lékařů se plní pacienty, kteří se cítí nepřiměřeně malátní a bez energie. Vyšetření...

Bez snídaně hrozí špatná nálada a nadváha

Pravidelným snídáníl lze riziko obezity snížit až třikrát. A hrozbu cukrovky nebo problémů s cholesterolem dvakrát. To je závěr výzkumu vědců z Harvardské...

Výběr článků

Načítám