Hlavní obsah

Diety oslabují imunitní systém

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SEATTLE/OSLO

Lidé, kteří se snaží zbavit nadbytečných kilogramů drastickými odtučňovacími dietami, oslabují svůj imunitní systém a snadněji se nakazí nejrůznějšími infekčními chorobami.

Foto: Stanislava Dvořáková

Rozesmáté strašidlo ukryté v dýni lákalo děti do krytého bazénu na výjimečné odpoledne plné hrůzy.

Článek

Jak zjistili odborníci z Washingtonova lékařského střediska v Seattlu, při periodicky se opakujících výkyvech tělesné hmotnosti se snižuje množství obranných látek v organismu o plnou třetinu. Příčinou je nadměrná tvorba stresových hormonů, k níž dochází během zeštíhlovací kúry a bezprostředně po ní.

Nic se nemá přehánět

Přehánět se to nemá ani se "zdravými" dietami založenými na stravě s nízkým obsahem tuků a na velkém množství ovoce a zeleniny. Jak uvádějí ve výsledcích své studie finští vědci, mohou mít podobné diety na tělo i neblahé účinky, a to například v podobě zvyšování takzvaného "špatného" LDL cholesterolu v krvi.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Držíte v současnosti dietu?

Doktorka Marja-Leena Silasteová a její kolegové z Univerzity v Oulu se domnívají, že nejpravděpodobnější příčinou provázanosti mezi zvyšováním hladiny LDL cholesterolu v krvi a různými dietami je nárůst lipoproteinů A, kvůli nimž pak roste i hladina cholesterolu.

Anketa

Držíte v současnosti dietu?
Ano
54,7 %
Ne
45,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 364 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ital doporučuje sex místo diety

Známý italský odborník na diety Bruno Fabri doporučuje způsob hubnutí, při němž se lidé nemusejí příliš trápit. Podle něj se kalorie z jedné snědené pizzy...

Kořínková svou dietu nikomu nevnucuje

Lenka Holas Kořínková v úterý odpoledne ve Velmi jemném klubu Limonádový Joe pokřtila svou knihu Dieta pro vášnivé megajedlíky. Její manžel David Holas...

Správná dieta nesmí dítě stresovat

Pokud se mezi našimi blízkými vyskytne někdo, kdo již trpí kardiovaskulárním onemocněním, pak bychom měli zásadním způsobem změnit jídelníček a určitě začít...

Výběr článků

Načítám