Hlavní obsah

Diabetici si mají měřit krevní cukr častěji

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V České republice trpí cukrovkou 670 000 diabetiků. Je to závažné onemocnění, které člověka provází po celý život, je nevyléčitelné a pro mnohé z nich i osudové. Lékaři se domnívají, že by pacientům pomohlo, kdyby měli možnost měření krevního cukru několikrát denně.

Foto: Stanislava Dvořáková

Šťastný Michal Kubišta překročil své předsevzetí ujetých kilometrů a stal se podruhé držitelem putovního poháru 24 HODIN NA KOLE.

Článek

"Diabetikům by pomohlo, kdyby si mohli několikrát za den měřit správnou hladinu krevního cukru. Tím by se u nich snížil výskyt zdravotních komplikací," řekl v úterý docent Milan Kvapil, přednosta České diabetologické společnosti.

Nyní mají diabetici nárok na 400 proužků na měření krevního cukru zdarma na rok. Je to tedy zhruba na jedno měření denně. Podle Kvapila by ale tato potřeba měla být zhruba třikrát větší.

V zahraničí je situace lepší

Lékaři se proto zasazují pro to, aby na zdravotní pojištění měli diabetici nárok na větší počet těchto proužků. Řada pacientů si už dnes proužky kupuje a za balení 50 kusů dává 700 až 800 korun.

V okolních státech, například na Slovensku, mají nárok na dvojnásobek toho než čeští diabetici, v Nizozemsku dokonce na 1200 proužků za rok a v Německu až na 1800 kusů. Lékaři proto žádají ministerstvo zdravotnictví o nápravu současného negativního stavu.

Reklama

Související témata:

Související články

Hýbejte se, nebudete mít cukrovku

Třem osobám z deseti hrozí, že se u nich rozvine cukrovka. Vědci však tvrdí, že se této hrozbě dá poměrně snadno předejít aktivním sportováním a udržováním...

Výběr článků

Načítám