Hlavní obsah

Diabetologické dny upozornily na nové metody v diagnostice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUHAČOVICE

Více než 650.000 Čechů trpí cukrovkou. "Výzkumy potvrdily, že se choroba posouvá do dětských let," varoval na 39. diabetologických dnech, které v sobotu skončily v Luhačovicích, místopředseda České diabetologické společnosti Jan Škrha.

Foto: Vratislav Konečný

V Kozím chlívku je útulno a přívětivo

Článek

K novinkám v diagnostice podle něj patří sledování tak zvané autoimunity. Vysvětlil, že lidské tělo při určité nemoci tvoří protilátky, které na druhé straně upozorní na možné onemocnění cukrovkou.

Vyšší výskyt nemoci souvisí s lepší diagnostikou

Diabetes (cukrovka) se podle odborníků sdružuje s jinými chorobami, jako je onemocnění štítné žlázy či trávícího traktu. Během třídenní diskuse připustili lékaři ze Slovenska, Francie, Velké Británie a Česka, že zvyšující se výskyt cukrovky částečně souvisí s lepším vyhledáváním postižených.

Přesto je podle Škrhy v české populaci až 200.000 diabetiků, kteří o své nemoci nevědí. Pokud by léčbu zahájili včas, mají naději, že zůstanou u tablet. "České zdravotnictví se nemusí obávat vstupu země do Evropské unie. Z hlediska léčby se můžeme srovnávat s nejvyspělejšími skandinávskými zeměmi," uvedl Škrha. Dodal, že cukrovka je ale ekonomicky náročná nemoc a náklady na život diabetika jsou podle studií až dvojnásobné.

Lékaři rozlišují dva typy cukrovky. Diabetes mellitus prvního typu je onemocnění, při němž tělo přestane inzulín vyrábět. Projevuje se u dětí, a ty jsou vždy odkázány na léčbu inzulinem. Pacienti s cukrovkou druhého typu nejsou odkázáni na inzulin, základem jejich léčby je dieta a cvičení.

Diabetologických dnů se zúčastnilo na 600 lékařů a 165 zdravotních sester. Zdravotnice se zabývaly rovněž edukačně motivačním programem Svazu diabetiků ČR, podle něhož s pacienty probírají principy léčby, včetně diety a pohybové aktivity.

Reklama

Výběr článků

Načítám