Hlavní obsah

Děti budou proti tuberkulóze dál očkovány

– PRAHA
Právo, Václav Pergl

České děti budou i nadále očkovány proti tuberkulóze po narození a pak v jedenácti letech. Právu to ve čtvrtek potvrdil doktor Michael Vít, hlavní hygienik České republiky.

Článek

"Dostal jsem v minulých dnech dopis z regionální kanceláře Světové zdravotnické organizace v Kodani, který zhodnocuje výskyt tuberkulózy na území ČR a ve střední Evropě a doporučuje přestat s přeočkováním v jedenácti letech," řekl Vít. "Poslal jsem tento dopis českým odborníkům k vyjádření a s představiteli VHO budu jednat 16. května v Ženevě. Očkovat budeme zatím dál," dodal Vít.

Situace kolem tuberkulózy je nyní vážná zejména na Rokycansku, kde je její výskyt větší v romské populaci. "Chlapec, který je nakažený, nebyl očkován. Jeho dědeček měl tuberkulózu, v ČR se léčil, pak odešel do zahraničí, kde se neléčil, a nyní se vrátil. Pravděpodobně toto je zdroj infekce," vysvětlil Vít.

Stále méně nakažených

ČR patří k předním státům Evropy, ale i světa, který má toto onemocnění pod kontrolou. Od roku 1998 se počet případů tuberkulózy neustále snižuje. Loni bylo hlášeno 1006 nových onemocnění, což je o 156 méně než v roce 2003, kdy jich bylo 1162. V Praze, Karlovarském, Ústeckém, Moravskoslezském, Jihomoravském a Zlínském kraji byl počet nakažených vyšší než celostátní průměr, naopak nejméně hlášených nových případů bylo v kraji Vysočina a Jihočeském.

Jak předcházet onemocnění:

  • zbytečně se nevystavovat rizikům infekce
  • vést zdravý životní styl
  • pobývat na zdravém vzduchu
  • nekouřit
  • při déletrvajících dechových obtížích navštívit lékaře

Zdroj: Právo

Na tuberkulózu zemřelo loni 47 osob a v porovnání s předcházejícími roky se tento počet nezvýšil. Převážná většina zemřelých byla ve věku nad pětačtyřicet let a jde o příslušníky rizikových skupin nebo imigranty.

Reklama

Související témata:

Související články

Tuberkulóza hrozí každému

Plicní nedostatečnost provází celou řadu chorob, které většinou podceňujeme tak dlouho, dokud nás vlastní tělo nepřesvědčí, že už to tak dál nejde. Obvykle...

Výběr článků

Načítám