Hlavní obsah

Tuberkulóza hrozí každému

Právo, Anna Vejvodová

Plicní nedostatečnost provází celou řadu chorob, které většinou podceňujeme tak dlouho, dokud nás vlastní tělo nepřesvědčí, že už to tak dál nejde. Obvykle skončíme na nemocničním lůžku, podstoupíme rentgen a další vyšetření, abychom už jako pacienti zkonstatovali, že jsme zase něco podcenili.

Foto: Jana Vančatová

Malerweg vede krajinou stolových hor: pohled z Pfaffensteinu na Königstein

Článek

I když za nejzávažnější chorobu dýchacího ústrojí považujeme rakovinu plic, čas od času nás zaskočí, že někdo onemocněl tuberkulózou. Žijeme totiž v představě, že když jsme očkováni, je TBC málo nebezpečná.

"V současné době ale u nás počet těchto nemocných přesahuje počet pacientů s AIDS. V roce 2003 bylo nově zjištěných nemocných tuberkulózou nejvíce na Karlovarsku a v Praze. Tuberkulóza zůstává sociální nemocí, která může postihnout každého. V celém světě na ni každoročně umírají tři milióny lidí. Jde o nejčastější infekční příčinu smrti, a to přesto, že je léčitelná. Málo se ovšem připomíná, že očkování nás nechrání absolutně, ale jenom proti nejhorším formám onemocnění," uvádí přednosta 1. plicní kliniky 1. LFUK a VFN prof. MUDr. Jiří Homolka, DrSc.

Jaké jsou příznaky

Tuberkulóza se projevuje kašlem, dušností, hubnutím a únavností, zvýšenou teplotou (kolem 37,5 stupně Celsia) a pocením ve spánku. "Častěji postihuje tzv. rizikové skupiny - bezdomovce, cizince ze zemí s vysokým výskytem TBC, osoby přicházející z nápravných zařízení, drogově závislé jedince a nemocné HIV. Příčinou je fakt, že drogová závislost stejně jako porucha imunity potlačují přirozenou odolnost organismu. Styk s osobami ze zmíněného prostředí přináší největší riziko šíření tuberkulózy kapénkovou infekcí, k dalším ohroženým patří jedinci s oslabenou imunitou," říká MUDr. František Krejbich z téhož pracoviště.

Zatímco v 60.-70. letech propuklo u poměrně vysokého procenta obyvatel vyššího věku onemocnění získané v dětství, dnes je nejvíce nemocných v rizikových skupinách, které představují rezervoár choroby. Onemocnění ve středním věku bývá důsledkem nákazy získané v rizikovém prostředí. Nemocný bezdomovec v tramvaji ohrožuje každého cestujícího bez ohledu na věk. V nejmladší generaci je nejvíce nakažených v etnických menšinách. Zde ale příčinou není menší odolnost, ale specifický životní styl. Stav ještě komplikují rezistentní (odolné) kmeny mykobakterií.

Návštěva u lékaře

Trvají-li zdravotní potíže déle než dva týdny, měl by postižený navštívit lékaře a vyžádat si snímek hrudníku. Pokud byl pacient jen jednou v životě tuberkulózou infikován, choroba ho ohrožuje do konce života. "Jde o nemoc léčitelnou, není tedy důvod podléhat panice, ale nelze zavírat oči před možností vzplanutí choroby.

V rámci prevence jsou z rizikových skupin nejlépe kontrolováni vězni, nedávno se podařilo zkontrolovat velkou část bezdomovců, kontrolou procházejí rovněž žadatelé o azyl. Naopak není podchycen zdravotní stav ilegálních běženců, stejně jako ilegálně pracujících jedinců s propadlými nebo turistickými vízy," upřesňuje prof. Homolka.

Snímkování ze štítu

Ukázalo se, že snímkování ze štítu, které se dříve pravidelně provádělo, představuje pro občany příliš velkou zátěž rentgenovým zářením. Dnes jsou proto pravidelně sledováni pouze jedinci ohrožení, třeba z rodin, kde se TBC prokazatelně vyskytla. "Důležité také je, aby nemocný byl podchycen co nejdříve. Čím déle onemocnění trvá, tím více se organismus oslabuje. Máme sice jeden z nejlepších systémů kontroly výskytu TBC na světě, ale stále méně na ni při zdravotních potížích myslíme," vysvětluje dr. Krejbich.

Spolehlivou kontrolu očkování zajišťují kalmetizační střediska. Proti tuberkulóze očkovaný novorozenec se přeočkovává v případě negativního tuberkulinového testu v 11 letech. Většímu šíření nakažlivé nemoci nahrává ale nejnovější módní trend. Rodiče se snaží chránit dítě před rizikem, které přináší očkování tím, že vakcinaci zcela zavrhnou.

VÍTE, ŽE:
plíce jsou párový orgán uložený v hrudní dutině po obou stranách srdce, pravá plíce se skládá ze tří, levá ze dvou laloků;
dýchací cesty se postupně větví v průdušky a průdušinky, na konci větvení jsou plicní sklípky, v nichž se uskutečňuje výměna kyslíku a oxidu uhličitého.

Jak onemocnění předcházet

  • zbytečně se nevystavovat rizikům infekce
  • vést zdravý životní styl
  • pobývat na zdravém vzduchu
  • nekouřit
  • při déletrvajících dechových obtížích navštívit lékaře

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám