Hlavní obsah

Deset varovných signálů Alzheimerovy choroby

Novinky, hlk

Více než 150 000 Čechů se potýká s Alzheimerovou chorobou, přičemž se očekává, že do roku 2050 se počet nemocných ztrojnásobí. Už nyní se tato choroba řadí mezi deset nejčastějších příčin úmrtí ve světě, nelze jí předcházet, léčit ji ani zpomalit její průběh.

Foto: Profimedia.cz

Včasná diagnóza je klíčem k lepšímu životu.

Článek

Odborníci se přitom shodují, že včasná diagnóza je klíčem k lepšímu životu. I když se nemoc stále vyvíjí, symptomy jsou méně kruté.

„Naší nadějí je, že začneme odhalovat nemoc již v počátcích, kdy se teprve rozvíjí, což nám bude dávat mnohem větší příležitosti k nasazení účinnější léčby,“ vysvětluje pro CNN doktor Keith Black, předseda neurochirurgie na Cedars-Sinai Medical Center.

Bohužel většina lidí stále přichází k lékaři pozdě. Signály demence si postižený člověk často neuvědomuje, vnímá je jen jeho okolí.

Pokud máte podezření, že se u člena vaší rodiny či přítele rozvíjí Alzheimerova choroba, věnujte pozornost následujícím deseti varovným signálům, které sestavila organizace Alzheimer's Association.

10 varovných signálů
1. Změny v paměti narušující každodenní život
2. Obtíže s plánováním a řešením problémů
3. Problémy s obvyklými úkoly v domácnosti, v práci nebo ve volném čase
4. Zmatenost v čase a prostoru
5. Potíže s chápáním vizuálních obrazů a prostorových souvztažností
6. Nové problémy se slovy při mluvení i psaní
7. Odkládání věcí a ztráta schopnosti zpětně si vybavit činnosti
8. Zhoršený nebo špatný úsudek
9. Ukončení práce či stažení se ze společenských aktivit
10. Změny nálad a osobnosti

Na online testy nespoléhejte

Lidé stále častěji při podezření na nemoc u blízkého člověka místo návštěvy lékaře upřednostňují online testy. Odborníci před nimi ale varují.

„Ne všechny testy jsou přesné a mnohdy mohou víc ublížit než pomoci. Vždy je lepší kontaktovat se svými obavami přímo lékaře,” upozorňuje vědkyně Julie Robillardová.

Reklama

Výběr článků

Načítám