Hlavní obsah

Denně prospívá půl hodiny rychlé chůze

Právo, JAT
ČR

Odborníci shodně tvrdí, že nejhorší bývá zvednout lenochy ze židle a nabídnout jim takový program, který je neodradí. Výzkumy dokazují, že již mírná změna každodenního stereotypu přináší dobré výsledky.

Foto: archiv PSM

Pěvecké sdružení Martinů úspěšně reprezentuje Českou republiku na mnoha soutěžích a festivalech

Článek

Denně stačí například třicet minut rychlé chůze. Pokud to vyzkoušíme, už po půlroce zjistíme, že jsme nejen o něco hubenější, ale že nám také klesl krevní tlak, vylepšily se hodnoty cholesterolu i podíl svalové hmoty.

Krokoměr se vyplatí

Je ovšem třeba zvolit takové tempo chůze, abychom se alespoň na chvíli zadýchali. Ten, kdo si vezme tuto radu k srdci, by možná měl investovat do krokoměru, aby se představa výkonu od skutečnosti příliš nelišila. Většina z nás udělá denně zhruba tři až pět tisíc kroků, ideální by ovšem bylo zaznamenat jich deset tisíc. S trochou vůle a vidinou štíhlého a zároveň zdravého těla je to však cíl dosažitelný.

Cvičení doma na rotopedu

K větší fyzické aktivitě se člověk zpravidla donutí tehdy, má-li na výběr víc možností. Jistou záchranu, zejména v časové tísni nebo při nepřízni počasí, představuje domácí rotoped, stepper nebo trampolína.

Jestliže pohyb na nich spojíme třeba se sledováním zajímavého televizního pořadu, doba cvičení rychleji uběhne. Neměli bychom zapomínat ani na tanec - je příjemný a navíc účinný.

Naroste svalstvo

Žádnou zátěž není dobré hned ze začátku přehánět. Pokud se vydáme touto cestou, pak si po čase svůj život bez každodenního rozhýbání nebudeme umět ani představit. Budeme-li chtít zhubnout pouze drastickým omezením jídla, vydáváme se špatnou cestu. Měli bychom současně snížit denní energetický příjem a zařadit do svého programu pohyb. Tuk se dá snadněji na ústup a začne narůstat svalová hmota.

Z dlouhodobého hlediska je to důležité, protože i ona sama spaluje energii. Jinak řečeno - udržujeme-li své svaly v kondici, můžeme si dopřát více jídla na talíři.

Nenásilným tréninkem lze dosáhnout velmi dobrých výsledků. Je ovšem třeba s ním začít brzy, respektovat momentální síly a pomaloučku jejich rezervy zvyšovat. Pravděpodobně je to jediný způsob, jak úspěšně přemoci lenost a později dokonce nalézt v pohybu zalíbení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám