Hlavní obsah

Cvičení jako způsob, jak se vypořádat s nemocí? Odborník příliš nesouhlasí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičení je pro lidský organismus jednoznačně přínosné. Pravidelná pohybová aktivita a její přínosy jsou natolik vyzdvihované, že cvičení někteří lidé následně připisují i „schopnosti“, které ale nejsou nijak prokázané.

Foto: Profimedia.cz

Dostat se z nemoci pohybem? Lepší je spíše odpočinek.

Článek

Pro imunitní systém jako celek je cvičení jistě vhodné. Nehledě na posílení tělesných partií, úpravu hmotnosti atd. Některé studie dokonce naznačují, že už 30 minut pravidelného cvičení pětkrát týdně stačí k tomu, abychom snížili riziko infekcí horních cest dýchacích.

A možná i proto s ohledem na imunitu někteří lidé dospěli k názoru, že právě cvičení je rovněž dobrý nástroj, jak se poprat s nemocí, pokud už udeří. Prostě se stačí „vypotit“ pohybem. Bohužel, pokud jde o nachlazení a jemu podobné symptomy, neexistuje žádný důkaz, že by právě cvičení mohlo danou nemoc zkrátit nebo výrazně zmírnit, uvádí na pravou míru tento názor docent psychologie John Hough.

Cvičení ovlivňuje téměř každou buňku v těle, nejde jen o hubnutí

Zdraví

S jeho obecnou prospěšností ovšem souhlasí. Zaprvé se při něm uvolňují hormony adrenalin a noradrenalin, které vyvolávají rychlé uvolnění důležitých imunitních buněk, jež pomáhají detekovat přítomnost virů nebo jiných patogenů v těle, uvádí odborník pro server Independent.

Když cvičíme, zvyšuje se také průtok krve v těle. Ten klade větší tlak na cévy, což opět uvolňuje specifické imunitní buňky, které hrají důležitou roli při likvidaci jiných buněk napadených virem.

Za jak dlouho uvidíte první výsledky, když začínáte cvičit

Zdraví

Podle dalších studií cvičení rovněž pomáhá s rychlejším hojením kožních ran. Ovšem není třeba být pravidelným návštěvníkem fitness centra, aby se dostavily mnohé výhody.

Tři rozdílné studie prokázaly, že když lidé, kteří dříve pravidelně necvičili, začali s pravidelnou chůzí 40-50 minut denně pět dní v týdnu, zaznamenali až o polovinu méně symptomů infekce horních cest dýchacích ve srovnání s lidmi, kteří se pohybu příliš nevěnují.

Cvičit se symptomy nemoci, nebo ne?

Když je tedy cvičení pro imunitní systém tak přínosné, proč by nemohlo pomoci od nemoci? Možná odpověď je, že cvičení jako takové tělo „stresuje“. Což může mít za následek, že odezva imunitních buněk na různé patogeny by nemusela být tak výrazná, jak by měla.

To může být vysvětleno i tím, že tělo potřebuje více kyslíku a uložené energie, když cvičíme. Což ovšem buňky potřebují i pro boj s virem. Pokud tedy tělo bojuje s infekcí a pak je ještě vystaveno stresu z cvičení, nemusí to imunitě vůbec prospět.

Jak si poradit s letním nachlazením

Zdraví

Ovšem to neznamená, že rozhodně nesmíte cvičit, pokud nejste zrovna fit. Zásadní jsou příznaky. Pokud se projevují jako rýma nebo ucpaný nos, je dobré cvičit s nižší intenzitou. Pokud vám to nevadí, můžete přidávat. Jakmile se ale budete cítit hůř, přestaňte. Cvičení se pak nedoporučuje při horečce, bolestech svalů nebo pocitech na zvracení.

Každopádně je vždy dobré myslet na to, že nachlazení je infekční. Je tedy lepší vynechat posilovnu a pohybovat se venku, pokud už cvičit chcete. Jen zatím není dobré brát cvičení jako „prokazatelný“ lék na různé infekce. Tím je odpočinek, hydratace a v případě bolestí podávání léků.

Bylinky pro první pomoc při viróze

Zdraví

Anketa

Cvičíte, i když nejste zcela zdrávi?
Ano, pravidelně za všech okolností
6,5 %
Ano, ale jen při lehké únavě
27,8 %
Ne
65,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2065 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám