Hlavní obsah

Co se stane s ňadry, když přestanete nosit podprsenku

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také milujete ten pocit, když si po celém dni nošení sundáte podprsenku? A napadlo vás někdy ji nenosit vůbec? Jaké výhody a nevýhody přináší život bez podprsenky?

Foto: Profimedia.cz

Jaký by byl život bez podprsenky?

Článek

Abychom pochopily, jak podprsenky ovlivňují naše prsa, je důležité nejdříve pochopit, jak byly vytvořeny. Podle amsterdamské oděvní společnosti Hunkemöller lze předchůdce podprsenky datovat až do 25. století př. n. l., kdy ženy nosily speciální korzety, aby jejich ňadra držela nahoře.

První moderní podprsenka se objevila ale až v roce 1889 na světovém veletrhu. Vynalezla ji francouzská inovátorka Herminie Cadolleová, když se rozhodla rozřezat korzet na dvě poloviny a přidat k němu ramínka. Její návrh zdokonalila Mary Phelps Jacobová, která podprsence dala její dnešní podobu.

Všechny tyto inovace byly stvořeny proto, aby prsa držela na místě a vytvářela požadovanou siluetu. Nikdy nebylo jejich cílem zabránit ochabnutí ňader.

„Neexistují žádné důkazy o tom, že podprsenky zabraňují ochabnutí ňader. To stejné platí i pro nošení podprsenky v noci,” říká klinická profesorka porodnictví a gynekologie Mary Jane Minkinová pro Health.

Proč je důležité i doma nosit podprsenku

Styl

„Zvednutá prsa jsou v naší kultuře považována za atraktivní, a proto je vynález podprsenky podmíněný kulturním vývojem,” říká odbornice Laura Tempestaová. Podprsenka ale může být také užitečná.

Existuje několik odborných studií, které připisují pozitivní účinky nošení sportovní podprsenky na fyzické aktivity. Při prudkých pohybech mají totiž prsa tendenci poskakovat, což může být pro ženu bolestivé.

Bez podprsenky, bez bolesti?

Špatně zvolená podprsenka může způsobovat problémy - přes bolest zad, krční páteře a hrudníku. Studie z roku 2000 publikovaná v National Medicine of Health zjistila, že tlak způsobený nošením podprsenky může být tak akutní, že dokáže narušit váš spánkový i cirkadiánní rytmus, a to i přesto, že na spaní podprsenku odložíte.

„Je nezbytné, aby prsa adekvátně odpočívala, aby zůstala zdravá,” říká návrhářka podprsenek Heidi Lehmannová.

Příčinou všech potíží je přitom nejčastěji špatně zvolená velikost podprsenky. Studie z roku 2008 potvrdila, že až 70 % žen nosí menší podprsenku, než mají skutečnou velikost. „Pokud chcete nosit podprsenku, musí vám maximálně sedět a co nejméně vás omezovat. Vhodné jsou zejména modely bez kostic,” dodává Lehmannová.

Podprsenky bez kostic neškrtí a jsou sexy

Styl

Na druhou stranu podprsenky mohou i pomáhat. Ženám s velkými ňadry mohou poskytnout patřičnou oporu a pomoci v rozložení váhy prsou a pomoci tak od bolesti zad.

Kožní problémy

Odložení podprsenky může také pomoci, pokud vás trápí kožní problémy, jako je akné či vyrážka. Pokud totiž trpíte potivostí v oblasti ňader, nošením podprsenky kůži dráždíte a kvůli tření dochází k iritaci či dokonce kvasinkové infekci.

Čím větší jsou ňadra, tím je vyrážka pravděpodobnější. Jednoduše proto, že je zde více prostoru pro vznik vlhkosti. Čím déle se pod prsy drží vlhkost, tím je pravděpodobnější, že dojde k podráždění.

Pokud je to i váš případ, odložte na pár dní podprsenku a nechte kůži volně dýchat. Při nošení podprsenku nezapomeňte často prát, aby se kůže nezapařovala. Odborníci doporučují klidně každý den.

Reklama

Související témata:

Související články

Jaké trendy vládnou letošní plavkové sezoně

Výběr plavek není zdaleka jednoduchá záležitost. Musí splňovat vlastnosti perfektně střiženého spodního prádla, a přitom být trendy, protože nás v nich uvidí...

Výběr článků

Načítám