Hlavní obsah

Co nevíte o migréně

Novinky, bok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nějakou formou migrény se během života setkal snad každý člověk. Tato skutečnost, která je často spojovaná i s hektickým stylem života, je již dlouhou dobu známá. I přesto ale stále existují více či méně závažné informace o tomto zdravotním problému, o kterých mnozí lidé nevědí.

Foto: Profimedia.cz

Příčin a spouštěčů migrény může být mnoho.

Článek

Stres, nedostatečný pitný režim, málo spánku, vystavení nadměrnému hluku z okolí – to je jen nepatrný výčet situací, které mohou být příčinou migrén. V souvislosti s těmito nepříjemnými stavy ale existují i další poznatky, o kterých je dobré vědět. Jejich přehled přinesl server Health.

Migrény a sebevraždy 

Zvýšené riziko sebevraždy bylo již dříve prokázáno především u lidí, kteří trpí často depresemi. Podobný vztah, i když ne tak závažný, byl v několika studiích prokázán i u opakovaných výskytů migrén.

„Zatím není zcela jasné, proč tomu tak je, ale deprese i migrény spolu sdílejí stejné biologické stavy, mají tedy i podobný vliv na riziko sebevražd,” uvedla pro Health psycholožka Dawn Buseová z Medical Center v New Yorku. Častější výskyt migrén proto není radno podceňovat a je vhodné se svěřit do rukou odborníka.

Léky a migréna

Pro potlačení příznaků migrény bývají prvním krokem různé léky. Ne v každém případě to ale může pomoci, ba naopak. Časté nebo nadměrné užití takových léčiv může mít za následek naopak zhoršení stavu. Podobné účinky mohou vyvolat i kombinace různých léků na migrénu.

Bouřky a migréna

Podle některých studií existuje i spojitost mezi výskytem bouřek (respektive blesků) a migrénami. Podle odborníků mohou být na vině změny barometrického tlaku a vlhkosti.

Migréna a další nemoci 

Častější projevy migrény mohou být také spojovány s některým závažnějším onemocněním (vyšší riziko výskytu mrtvice a dalších kardiovaskulárních příhod). Největší problémy mohou nastat u žen starších 35 let, a to o to více, pokud jsou jejich migrény provázeny tzv. aurou a pokud se navíc jedná o kuřačky.

Migréna a sex

„Bolí mě hlava”, bývá někdy častá výmluva, jak se vyhnout sexu. Mnozí na to téma dodávají, že sex je přeci nejlepší věcí, která dokáže migrénu a bolest hlavy zahnat.

Možná, ale nadměrná sexuální aktivita také dokáže migrénu vyvolat. Takový stav je častěji viditelný u mužů mladých a ve středních letech, s přibývajícím věkem výskyt klesá.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější příčiny bolestí hlavy

Zase ten známý nepříjemný tlak v hlavě, bolest, která vystřeluje do spánků, pocit, jako by vás někdo bouchal do hlavy kladivem. Ano, opět vás bolí hlava....

Migrénu utiší milování lépe než léky

Trápí vás často silné bolesti hlavy? Pak zapomeňte na léky a zkuste zlákat partnera na milování. Podle německých vědců totiž mnohým pomůže vyléčit ukrutnou...

Výběr článků

Načítám