Hlavní obsah

Co dělat, když milování po porodu bolí

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženy, o kterých chci mluvit, mají po narození dítěte problém. Pohlavní styk se pro ně stane bolestivý. Některé se mu začnou dokonce vyhýbat. Řadě z nich to zkomplikuje intimní život i vztahy s partnerem. Obvykle netuší, že zbytečně.

Foto: Profimedia.cz

Některé ženy, pro které je milování po porodu bolestivé, se mu začnou vyhýbat.

Článek

Lékaři dokážou u naprosté většiny z nich tyto potíže odstranit anebo aspoň zmírnit na přijatelnou míru. Jenže postižené pacientky obvykle nevědí, kdo jim může pomoci, ale ani to, co je podstatou jejich trápení nebo co se s ním dá dělat.

Foto: Profimedia.cz

Řada žen se snaží být po narození dítěte rychle v kondici. Poctivě cvičí rehabilitiační cviky. Pokud je však bolí pohlavní styk, potřebují pomoc lékařů.

Nejčastějším důvodem těchto nepříjemných trablů je běžný zákrok. Lékaři nastřihávají ženám před porodem hráz. To je oblast mezi poševním vchodem a konečníkem. Dělají to preventivně, aby zvětšili porodní cesty a urychlili narození miminka. A také aby předešli případným trhlinám nebo aspoň zmenšili riziko, že k nim dojde. To je smysl nástřihu.

Natrhávání špatně srostlých míst

Po porodu musí lékař nástřih i trhliny zašít. Někdy to jde udělat navenek i pěkně. Pokud však nedá tkáně přesně tak, jak k sobě patří, což se občas stane relativně snadno, mohou se objevit u řady pacientek zmíněné problémy. Častěji k tomu dochází zejména po dlouhých únavných nebo dramatických porodech, při kterých někdy dojde k větším trhlinám. Tohle šití není pokaždé tak jednoduché, jak může vypadat.

Nástřih se pak zahojí špatně. Nebo vznikne v postiženém místě tuhá bolestivá jizva. Při pohlavním styku pak dochází ke dráždění sliznice pochvy a kůže zevních rodidel. Také k opakovanému natrhávání špatně srostlých míst i okolí jizev.

Existuje rovněž malé procento žen se sklonem k tvorbě vystouplých, špatně hojících se ran. K zánětu a k potížím s hojením sešitého místa může přispět i nedokonalá hygiena ženy v intimních partiích. Vzdálenost konečníku a pochvy bývá přece jenom malá. A tak bychom mohli pokračovat ve výčtu možných příčin. Někdy se přihodí i to, že pochva zůstane kvůli špatnému sešití příliš volná a pohlavní styk potom nepřináší partnerům takové uspokojení jako před porodem.

Najít řešení není vždycky jednoduché

Co mohou ženy ve zmíněných případech dělat? Pokud jejich potíže trvají ještě 3 až 6 měsíců po porodu, měly by jít za gynekologem. Když jim začne říkat, ať jsou rády, že se takto zahojily, ocitly se na špatné adrese. Pak je potřeba navštívit jiného gynekologa nebo vyhledat plastického chirurga. S nimi lze konzultovat, jaká existují řešení.

„To je v principu dvojí,“ vysvětluje MUDr. David Tomášek, plastický chirurg z Prahy, který se tomuto zdravotnímu problému věnoval několik let v perineální ambulanci v Ústavu pro péči o matku a dítě v Praze-Podolí.

„Postižené místo můžeme spolu s pacientkou léčit konzervativně, pomocí tlakových masáží a za pomoci systémové enzymoterapie. Ta zlepšuje imunologickou reakci při hojení, snižuje sklon k zánětu, tedy i ke vzniku tuhé, vystouplé a bolestivé jizvy. Druhý způsob je ten, že lékař ženě provede takzvanou perineoplastiku. Při ní vytne jizvu, respektive špatně srostlé místo, a tkáně k sobě správně sešije. Zároveň se snaží udělat všechno pro to, aby minimalizoval vznik nové problematické jizvy.“

Kdy zákrok hradí pojišťovna

Pokud žena podstoupí plastiku na gynekologickém pracovišti na doporučení gynekologa, hradí jí výkon zdravotní pojišťovna. Když jde k plastickému chirurgovi do soukromého zařízení, hradí si ho sama. Jeho cena se pohybuje od 10 000 až do 30 000 Kč. Problém je v tom, že není mnoho gynekologických pracovišť, kde by se těmto zákrokům věnovali.

Při tom jde o potíže relativně časté, které představují v sexuálním i rodinném životě ženy docela vážnou komplikaci. Není výjimkou, že způsobí i rozpad vztahu a rozvod, pokud se pacientce nepodaří problém úspěšně vyřešit.

Složité jsou případy, když se pochva roztrhne až do konečníku, včetně svěrače. Tehdy dochází i ke svévolnému úniku stolice. To je vážná komplikace. Může také narušit rovnováhu svalů pánevního dna a ženu pak trápí úniky moči v okamžiku, kdy třeba zakašle nebo se zasměje, zkrátka když napne břišní svaly.

„U všech takových operací bývá nutná asistence specialistů,“ říká doktor Tomášek. „Nejčastěji urogynekologa, který zná nejlépe anatomii malé pánve. Ale i plastického chirurga a v případech poškozeného svěrače rovněž proktologa, odborníka na konečník a tlusté střevo. Pokud žena řeší intimní a vztahové problémy, potřebuje zároveň pomoc sexuologa.“

Kde hledat odborníky

O zmíněné operaci se dozvíte víc na http://plasticka-chirurgie-praha.cz/ v kapitole Operace ženského genitálu, Perineoplastika.

Heslo Plastická operace hráze nebo Perineoplastika si můžete zadat i na www.plasticka-chirurgie.info/ nebo do internetového hledače.

Poptat se lze i na číslech ambulance Ústavu pro matku a dítě v Praze - Podolí: 296 511 310 a 296 511 315

MUDr. Tomáškovi připadnou zásadní dvě věci. Ženy, které se po porodu špatně zahojí, nemají často problémy jen se sexem, ale i s tím, aby si udržely partnera a zachovaly rodinu. Tím spíš je pro něj překvapující, jak málo z nich ví, kde najít řešení téhle choulostivé situace a u koho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám