Hlavní obsah

Chytrá droga udrží mozek čilý

Právo, Kateřina Rollová

Taneční drogu extázi užívají v Česku tisíce mladých lidí. Vydrží po ní dlouho čilí, mají lepší náladu, ztrácejí zábrany a lépe prožívají emoce. Jenže si přitom ničí mozek. Zbytečně. Škodlivou drogu totiž mohou nahradit tzv. drogou chytrou neboli mozkovými nutrienty. Jsou legální, bezpečné a zdraví prospívají.

Foto: Lenka Plačková
Článek

Pokud věříte, že extáze je neškodná, patříte k idealistům. Je sice pravda, že když ji umíte užívat, nemusíte zemřít jako nedávno jedna čtyřiadvacetiletá dívka. Statistiky tvrdí, že na následky užívání extáze neumírá opravdu téměř nikdo, ale je tu jiné nebezpečí.

Odborníci vědí, že ji stačí vyzkoušet jednou či dvakrát a člověk má čtyřikrát větší šanci, že ho ovládnou deprese. Narozdíl od toho, kdo ji nikdy nevyzkoušel. A nejen to, vinou extáze v mozku odumírají neurony produkující dopamin. Látku podílející se na přenosu signálu mezi nervovými buňkami. Její nedostatek vyvolává například poruchu, kterou známe jako Parkinsonovu nemoc.

Vydržíte vše

Zatím jen málokdo ví, že v podstatě stejnou službu jako extáze může udělat poměrně nová a zatím neznámá kategorie doplňků výživy - mozkové nutrienty. U nás jsou schváleny už dva roky a prodávají se v lékárnách, čerpacích stanicích, trafikách či obchodních řetězcích. Mozkové nutrienty neboli stimulátory mozku odstraňují únavu a po jejich užití se cítíte celých osm hodin jako rybička.

Co to znamená v praxi? Stejně jako když si dáte extázi, vydržíte tancovat, dokud vám slouží nohy. Nebo se dlouho do noci učit na zkoušky, zvládnout mimořádně těžké pracovní úkoly bez rizika zhroucení a absolvovat stovky kilometrů za volantem, aniž byste přemáhali klížící se víčka. Vzhledem k tomu, že mozkové nutrienty, které jsou u nás k dostání, byly schváleny Ministerstvem zdravotnictví ČR, Státním zdravotním ústavem i Antidopingovým výborem ČR, užívají je dokonce i sportovci, aby dosáhli větších výkonů.

Mozkové nutrienty rovněž přispívají ke zvýšení intelektu, zvyšují odolnost vůči stresu, omezují bolesti chronického typu, zlepšují sex, podporují proces redukce nadváhy, dokonce pomáhají dětem od dvanácti let zvládat stavy hyperaktivity a lehké mozkové dysfunkce, tvrdí odborník na výživu RNDr. Petr Fořt, CSc. "Studie provedené v průběhu posledních let prokázaly, že mohou významně pomoci při řešení specifických zdravotních problémů, např. při Parkinsonově chorobě, ale také při Alzheimeru, roztroušené mozkomíšní skleróze, depresích, únavovém syndromu a stavech celkového vyčerpání či rychlého stárnutí."

Dodejme mu sílu

Co si vlastně máme představit pod označením mozkové nutrienty? Nutrient česky znamená výživnou látku. V podstatě se k nim tedy řadí i notoricky známý ženšen, ginkgo biloba, koenzym Q10, acetyl-L-carnitin, tryptofan a také GABA. Všechno jsou to látky pocházející z přírody, sloužící k výživě nervových buněk, podporující jejich regeneraci a optimalizující výkonnost, případně takové, které doplňují hladinu tzv. přenašečů nervových vzruchů.

Ovlivňují dění v našem mozku, ale naprosto neškodně a bezpečně. A právě v tom spočívá zásadní rozdíl mezi mozkovými nutrienty a návykovými drogami.

Reklama

Související témata:

Související články

Extáze je časovaná bomba

Droga MDMA, známá jako extáze, je oblíbená především mezi návštěvníky tanečních party. Většina konzumentů se na ni mylně dívá jako na "bezpečný" preparát. Opak...

Mozku prospěje ginkgo biloba

Když se kdysi dávno v druhohorách objevil první jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba), nebyl na Zemi pravděpodobně nikdo, kdo by jeho význam pro zdraví dostatečně...

Výběr článků

Načítám