Hlavní obsah

Extáze je časovaná bomba

Novinky, Korzo/Plus
BORDEAUX

Droga MDMA, známá jako extáze, je oblíbená především mezi návštěvníky tanečních party. Většina konzumentů se na ni mylně dívá jako na "bezpečný" preparát. Opak je ovšem pravdou. "Je to časovaná bomba," tvrdí doktor Luis Stilnius z univerzity ve francouzském Bordeaux.

Foto: Ota Nepilý

Novojičínské náměstí

Článek

"Z dlouhodobého hlediska je dokonce nebezpečnější, než kokain nebo heroin. MDMA totiž dokáže v mozku nastolit hotovou anarchii, vedoucí někdy až k demenci," prohlašuje vědec zabývající se působením drog na lidský organismus. Extáze podle něj způsobuje odumírání celých nervových okruhů. Napadá zejména centra paměti a motoriky.

Jed pro nenarozené děti

Zle "pocuchat" dokáže i celkové hospodaření organismu se serotoninem, který je nezbytný pro správnou funkci mozku. Poruchy se mohou, ale také nemusí projevit hned. Pokusy na opicích prokázaly, že degenerativní změny, způsobené MDMA, někdy propuknou až po několika letech od posledního "extatického" výletu.

Největší nebezpečí hrozí těhotným ženám. Substance může nenávratně poškodit nejenom je, ale i plod, jehož mozek se teprve vyvíjí a je proti účinkům drogy naprosto nechráněný. Budoucím maminkám, holdujícím extázi, se tak velmi snadno může přihodit, že porodí dítě s vrozenými mozkovými poruchami, zejména paměti, motoriky a schopnosti učit se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám