Hlavní obsah

Češi jsou třetí nejtlustší v Evropě

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Češi jsou třetí nejtlustší v Evropě. Před námi jsou jen Jugoslávci a Řekové. Právu to řekl v úterý doktor Petr Suchrada, primář 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze, který se výzkumem obezity zabývá.

Foto: Promo Lenka Dusilová

Lenka Dusilová s Baromantikou představí své autorské album V hodině smrti.

Článek

"Za posledních dvacet let se počet obézních v České republice zdvojnásobil, bohužel stále stoupá," řekl Sucharda. Dodal, že pětina národa už dnes je obézních a dalších 30 procent má nadváhu. 

Ničící epidemie

"To všechno přináší obrovská zdravotní rizika. Bez nadsázky se dá říci, že obezita je vážná epidemie. Ruku v ruce s ní jde totiž cukrovka, vysoký krevní tlak, mnohem vyšší opotřebování kloubů," řekl Sucharda. Náklady na léčení těchto nemocí se pak ročně vyšplhají na desítky miliard korun.

Jestliže se nadváha nebo obezita sníží o deset až patnáct procent, riziko přidružených nemocí klesne až na polovinu. "Znamená to však mít motiv ke zhubnutí, více se pohybovat, změnit své stravovací návyky a celkově i životní styl. To se nám ale daří málo," dodal Sucharda.

Reklama

Související články

Ovesné vločky pomáhají v boji proti tloušťce

Kaše z ovesných vloček nebo samotné vločky, které si připravíte ke snídani, pomáhají hubnout. Ten, kdo si je dá, má menší sklon se v průběhu dne přejídat....

Grepy výrazně pomáhají při hubnutí

V řadě evropských států už běžně k předkrmovým chodům patří polovina grapefruitu. Volí ji ti, kdo si nechávají místo na další chody, které pak mohou...

Autor slavné diety zemřel obézní

Nečekanou ránu zasadili lékaři stoupencům celosvětově populární diety doktora Roberta Atkinse, která dovoluje konzumaci jídel s vysokým obsahem bílkovin jako...

Výběr článků

Načítám