Hlavní obsah

Celulitida se objevuje i u mužů

PRAHA

Celulitidu, která se projevuje dolíčky a hrbolky na pokožce a je někdy označovaná za pomerančovou kůži, na svém těle pozorují stále mladší a mladší ženy. Někdy se s ní setkávají už patnáctileté dívky. Nově se objevuje i u mužů, zejména u mladíků v pubertě, protože potraviny, které konzumují, obsahují hormony. Ve většině případů bývá spojena s obezitou, ale někdy postihne i štíhlé ženy.

Článek

Celulitida není onemocnění, ale může vyústit v civilizační onemocnění nohou, jako jsou křečové žíly, otoky a nakonec i bércové vředy. Celulitida bývá předzvěstí křečových žil. 

Při celulitidě se podkožní tukové buňky nafukují a plní se většinou škodlivými odpadními látkami, které by měl z těla odvádět lymfatický systém. Může se objevit na stehnech, hýždích, pažích, na poprsí i v obličeji. Vyvolává ji ochabování vazivové tkáně a hormonální změny. 

Vzniku celulitidy se lze bránit zdravou stravou, dodržováním pitného režimu, tedy konzumace dvou až tří litrů vody denně, a dostatkem pohybu.

Speciální anticelulitidová dieta však neexistuje a jsou-li svaly příliš ochablé, nepomůže už ani pohyb.

S celulitidou vedou boj odborníci na ruční lymfatické masáže a různé přístroje využívající ultrazvuk. Nově se objevil i laserový přístroj. Ten kombinuje rytmickou stahovou masáž, jež podporuje lymfatický oběh, s laserovým paprskem, který působí na regeneraci tkáně, a chladicím systémem, který pomáhá odvodu přebytečné vody z tkáně. Přístroj zároveň zlepšuje metabolismus kůže, což vede k úbytku podkožního tuku.

Reklama

Související témata:

Související články

Krásné tělo bez celulitidy

Existuje spousta "zaručených" receptů a doporučení, která mají naše tělo navždy zbavit ošklivé pomerančové pokožky. Nic ovšem není zadarmo - boj s celulitidou...

Lymfodrenáž pomáhá nejen proti celulitidě

Odstranit celulitidu, ulevit oteklým nohám, zrychlit metabolické procesy v těle, vyplavit toxické látky. To vše dokáže lymfatická masáž. Chcete-li být s vaším...

Výběr článků

Načítám