Hlavní obsah

Bradavice nejefektivněji zničí dusík, tvrdí dermatologové

Novinky, Karolina Zarzycká

Bradavice na obličeji či končetinách zrovna nepatří mezi oblíbené estetické doplňky moderního člověka. Naštěstí existuje více šetrných metod, díky nimž kožní specialisté dokážou bradavice odstranit. Vedle užití přírodních preparátů a roztoků zabírají léčby laserem či tekutým dusíkem. Od chirurgické léčby už se ustupuje.

Nejúčinnější metodou na odstranění bradavic je dusíkVideo: Novinky

 
Článek

„Bradavice jsou poměrně častý problém, který postihuje nejčastěji děti, které si je předávají díky nakažlivosti v dětských kolektivech. Pak je vídáme u osob se sníženou imunitou,“ potvrdila kožní lékařka MUDr. Monika Arenbergerová z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Nejvíce lidí se virem bradavic nakazí ve veřejných bazénech, koupalištích, saunách i wellness studiích.

Někdy bradavice ustoupí samy, jindy se musí přistoupit k odbornému zásahu. Podle rozsahu, velikosti a hloubky bradavic se kožní specialista rozhodne, jaký způsob léčby použije. Hojně využívané způsoby odstraňování bradavic jsou roztoky, pak laser či kryodestrukce.

Léčba roztoky a přírodními preparáty

„Bradavic se může pacient zbavit hned několika způsoby. Nejčastěji začínáme s roztoky, které jsou volně dostupné v lékárně a obsahují buď kyselinu salicylovou, nebo kyselinu mléčnou.

Další typy roztoků je třeba nutné předepsat dermatologem. Ty obsahují dvě složky - látku, která zastavuje množení viru a pak kyselinu salicylovou, jež umožňuje pronikání prvního roztoku do kůže a zničí bradavici,“ popsala postup léčby ze své praxe dermatoložka Arenbergerová.

Někdy se užívají i léčivé byliny jako vlaštovičník nebo tinktura z echinacey, která buď preventivně působí na posílení imunity, nebo se kape přímo na bradavice. Lokálně se dá užívat česnekový nebo tea tree olej, gel z aloe vera či vodilková tinktura.

Na podporu imunity je také vhodné užívat multivitaminové preparáty. Před každým užitím léčivých prostředků je třeba ale poradit se s lékařem.

Laser a kryoterapie

„Po laseru sáhneme, pokud je bradavice na chodidle, je hluboká nebo-li zašlapaná do hloubky, nebo je poměrně rozsáhlá. Léčbu lze kombinovat i s cévním laserem, který zničí cévky, jež vyživují bradavici.“

Kryoterapie označuje léčbu tekutým dusíkem a dermatology je velmi vyzdvihovanou metodou, díky své efektivitě a účinnosti.

„Kryodestrukce neboli terapie dusíkem, jenž má teplotu -196 stupňů, patří stále mezi zlaté standardy terapie, protože je nejúčinnější, nejefektivnější a nejlevnější,“ doporučila Arenbergerová.

Bradavice

Bradavice jsou nezhoubné výrůstky, které se vyskytují nejčastěji na kůži nohou, rukou, obličeje, někdy i na sliznici.

Jejich vznik způsobuje papilomavir HPV, který vniká do organismu pomocí ranek, oděrek a trhlinek v kůži.

K přenosu viru může dojít z člověka na člověka, ze zvířete na člověka i mezi zvířaty mezi sebou. 

Lidský papilomavir HPV - Human papillomavirus

HPV je virová infekce, již získá během života 70 procent lidí. Většinou samovolně odezní, ale u 20 % infikovaných dochází ke zdravotním problémům, které se vyvíjejí plíživě, bez zvláštních příznaků, ale po několika měsících až letech infekce mohou vyústit až ve smrtelnou nemoc.

Nejčastěji se přenáší intimním stykem, dále přenosem rukou z genitálií, ale i porodem. Klinické projevy HPV bývají viditelné na kůži (bradavice), nebo sliznici (bradavice genitální).

Co je to kryoterapie

V kryoterapii se na bradavici buď přiloží štěteček namočený do tekutého dusíku, nebo se na postižené místo sprejem stříká tekutý dusík.  

Někdy se používá takzvaný kryokauter, což je přístroj s nádobkou naplněnou tekutým dusíkem, který se aplikuje trubičkami na postižené místo.

Použití tekutého dusíku je v Česku hrazeno zdravotními pojišťovnami, na rozdíl od léčby laserem.

Některé lékárny dokonce prodávají přípravky pro domácí odstranění bradavic pomocí tekutého dusíku.

Reklama

Výběr článků

Načítám