Hlavní obsah

Boj s vráskami nemusí být prohraný

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Obvykle je považujeme za příznak stárnutí. Vrásky proto trápí nejen ženy, ale v poslední době také muže. Příčiny jejich vzniku jsou mnohem složitější. Naše pleť, stejně jako celé tělo, začíná stárnout okamžikem narození. Tento fakt si bohužel dlouho neuvědomujeme. Pokožka - přestože o ni příliš nepečujeme - obvykle vypadá dlouho velmi dobře. Pak se ale najednou objeví první vrásky.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.9.2016. AHOL Gallery. Vystavuje Lenka Kocierzová.

Článek

To nás trochu zaskočí, protože se přihlásily první nesmazatelné známky stárnutí. Jejich množství závisí na tom, jak jsme o pleť doposud pečovali. Začít bychom měli už v dětství a s přibývajícím věkem jenom péči dolaďovat. To však bývá pouhou teorií.

A tak většinou až při prvních příznacích stárnutí začneme s úpravou životosprávy, pravidelnou kosmetickou péčí a chráníme pleť před nadměrným působením UV záření. U lidí, kteří se slunci hodně vystavují a neošetřují pleť správným způsobem, se vrásky objevují již v mladším věku a ve větší míře.

Stres a kouření škodí

Můžeme hovořit dokonce o tzv. oxidačním stresu. Vzniká při nadměrné produkci volných radikálů v organismu. Běžně se vytvářejí při látkové přeměně a ve větším množství jsou důsledkem kouření. Výsledkem jsou vrásky, mění se kvalita kůže a jejího vzhledu.

I když o kůži pravidelně pečujeme už od mládí, měli bychom počítat s tím, že po třicítce začínají buňky zpomalovat své dělení a zhoršuje se kvalita jejich produkce. To se týká nejen pokožky, ale také vlasů i nehtů. Nastává čas, kdy už nestačí jen domácí péče o pleť, ale je třeba ji pravidelně doplňovat profesionální péčí kosmetičky.

Ani po čtyřicítce není pozdě

Kůže nyní začíná ztrácet hustotu, její povrch se ztenčuje a dochází také ke snižování kvality vnitřních struktur pokožky. Pleti bychom proto měli věnovat stále větší péči, nenahraditelnou se stává pravidelná návštěva u kosmetičky. Zcela samozřejmé by mělo být používání kvalitních kosmetických přípravků s obsahem látek účinných proti stárnutí, ochrana před slunečním zářením a dodržování pitného režimu.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Používáte pravidelně pleťové krémy?

Pleti, stejně jako v každém věku, škodí kouření. V této době se také doporučuje pro zvýšení pevnosti pleti používat krémy s koenzymem Q10.

Klimakterium nás poznamená

Stav pokožky žen okolo padesátky souvisí s menopauzou, v této době se kvalita pleti často zhoršuje. Vlastnosti pokožky ale závisí především na vrozených dispozicích, zdravotním stavu a předcházející péči. Začnou se objevovat následky hříchů z mládí. Jedná se zejména o negativní důsledky nadměrného slunění, tehdy totiž ještě nebyly k dispozici kvalitní krémy s ochrannými filtry. V důsledku toho mohou nastat problémy se suchostí a olupováním kůže. Objevit se mohou i projevy její degenerace - prosvítání rozšířených cévek, drsná olupující se ložiska, posuny pigmentu, vrásky a snížení napětí kůže s tvorbou záhybů.

Ani v přechodu nesmíme zapomínat na ochranu před UV zářením a dostatečnou hydrataci pleti. Větší důraz je třeba klást na správnou životosprávu a pitný režim. Pravidelná péče o pleť jak doma, tak v kosmetických zařízeních, má být naprostou samozřejmostí. S tím jde ruku v ruce používání kvalitních kosmetických přípravků, které obsahují látky účinné proti stárnutí.

Kosmetika proti vráskám
Pravidelné používání krémů, které brání odpařování vody z kůže a jsou nezbytné k udržení hydratace pokožky.
Výběr krémů musí respektovat typ pleti. Na suchou pokožku je vhodný spíše mastnější krém, na mastnou pleť používáme emulze nebo gely.
Ideální jsou zejména krémy s vitamíny A, E a C ve vysoké koncentraci a dále přípravky, které obsahují kyselinu glykolovou, retino, elastin a koenzym Q10.
Denní krém i make-up by měly obsahovat UV filtry, které chrání před slunečním zářením.
Proces stárnutí zpomaluje také máslo karité. Jde o přírodní látku z oříšků stromu máslovníku, která podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, a tím napomáhá udržet pružnost pleti.
Chceme-li chránit pleť před mechanickým poškozením, raději nepoužíváme mechanický peeling s velkými brusnými částicemi.

Anketa

Používáte pravidelně pleťové krémy?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 623 čtenářů.

Stárnutí pleti ovlivňuje:

genetická dispozice,

věk,

zdravotní stav,

životní styl,

péče věnovaná pokožce,

sluneční záření.

Reklama

Související články

Pití vody zlepšuje nejen stav pleti

Většina modelek pije jak o život kvalitní vodu. Dobře vědí proč. Dostatek tekutin a spánku nejvíce působí na to, aby měly hezkou pleť. Není náhodou, že zkušení...

Účinky růže ocení i pokožka

Už na dosah ruky je čas růží, které nepotěší pouze oko a duši, ale přispějí rovněž ke kráse tělesné. Je v nich totiž ukryto přes tři sta účinných složek...

Červené víno zpevňuje bříško a ňadra

Kromě toho, že červené víno prospívá srdci, plicím a pomáhá v boji s některými chorobami, se tento mok prodlužující život dá použít také pro zkrášlení těla....

Výběr článků

Načítám