Hlavní obsah

Boj s cigaretou není snadný úkol

Právo, Jana Herodková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý kuřák má nějaký důvod, proč musí kouřit. Děti to většinou zkusí nebo začnou kouřit proto, že vidí kouřit dospělé, a proto cigaretu považují za důkaz dospělosti. Starší si zase bez cigarety nedovedou představit okamžik pohody, pití kávy nebo jim pomáhá při stresu a řešení náročných situací.

Foto: archiv město Mikulov

Mikulov

Článek

Cigareta je ale nejškodlivější forma konzumace tabáku. Obsahuje nikotin, na kterém mnozí začnou být brzy závislí. Kromě toho ale ještě 4 až 5 tisíc chemikálií, mezi nimiž je také asi 700 aditiv. To jsou látky, které slouží například k tomu, aby se kouř krásně vinul, popel udržel dlouho u cigarety, aby tak kouření bylo dostatečně efektní.

Diagnóza F 17

"Tato diagnóza označuje závislost na tabáku. Jde jednak o závislost psychosociální a jednak přímo fyzickou - drogovou závislost. A že nejde zrovna o čísla zanedbatelná, zjistíme, když nahlédneme do statistik.

Třicet procent lidí nad 15 let kouří, další údaje dokládají, že ačkoliv o nebezpečí kouření ví prakticky každý laik, není to pro kuřáky rozhodující. Kouří totiž 25 procent lékařů a přes 35 procent zdravotních sester. Sedmdesát procent kuřáků je závislých na nikotinu.

Pro ně platí, že pokud se rozhodnou pro odvykání, je pro ně vhodná farmakologická léčba, která zabrání abstinenčním příznakům právě z nedostatku nikotinu. "Může to být náhradní léčba nikotinem nebo bupropion," uvádí MUDr. Eva Králíková, CSc., z Poradny pro odvykání kouření, 1. LF UK a VFN Praha.

Hlasujte v anketě pod článkem:
Co by vás přimělo přestat kouřit?

Náhradní léčba nikotinem je volně k dostání v lékárnách. Pokud ji kuřák k odvykání použije, pak má dvojnásobnou pravděpodobnost, že jeho snaha bude korunována úspěchem. K dostání jsou žvýkačky, náplasti, inhalátor - špička a podjazykové tablety. Tyto prostředky se dají kombinovat, ale kuřák musí počítat alespoň s tříměsíční léčbou.

K nejčastějším chybám patří nepřiměřené očekávání úspěchu, špatný způsob aplikace a krátká doba užívání. Je důležité také vědět, že nikotin je lékem proti abstinenčním příznakům, nikoli proti kouření. A naše rozhodnutí nezapálit si nemůže nahradit žádný lék.

Když kontraindikace neplatí

"Ačkoliv se uvádí, že například těhotenství, akutní cévní onemocnění, dětský věk vylučují léčbu nikotinem, Světová zdravotnická organizace ji přesto doporučuje. Je to proto, že tato terapie znamená pro kuřáka menší riziko než kouření. To platí samozřejmě v případě, že pacient je na nikotinu závislý a bez léků by nedokázal přestat. Tehdy je jakýkoliv léčebný prostředek lepší než kouření, a právě to platí pro těhotné, děti a pacienty se srdečně-cévními chorobami," dodává dr. Králíková.

Dalším prostředkem, který nám odvykání usnadní, je bupropion, lék, který nám předepíše jakýkoliv lékař. Jeho účinek nastupuje již po týdnu užívání, cigareta nám přestane chutnat a většinou desátý den je čas ji definitivně odložit.

PODMÍNKY LÉČENÍ

  • Užívání léků musí trvat dva, či raději tři měsíce. Pokud trvá méně, pak neplatí, že zdvojnásobuje šanci přestat kouřit.
  • U lidí, kteří jsou silně závislí na nikotinu, se může kombinovat lék na předpis s užíváním nikotinu.
  • Nezbytná je podpora rodiny a okolí. Kuřák by měl aktivně změnit chování a být pevně rozhodnut přestat.

Anketa

Co by vás přimělo přestat kouřit?
Zdravotní stav
37,5 %
Nátlak rodiny
17,7 %
Finanční situace
20,5 %
Jiné
24,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 469 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Černá Hora vytáhla proti kuřákům

Černohorský parlament přijal ve čtvrtek jeden z vůbec nejpřísnějších protikuřáckých zákonů na světě. Kuřáci se napříště budou muset obloukem vyhnout nejen všem...

Výběr článků

Načítám