Hlavní obsah

Kuřáci se stávají na cigaretách emotivně závislí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzdát se cigaret může být pro mnoho lidí horším zážitkem než přijít o nejlepšího přítele. Mnozí kuřáci si totiž na cigaretách vypěstovali přímo emocionální závislost.

Foto: Radka Miloševská

Již pět sezení na speciálním robotovi má za sebou šestatřicetiletý Jaroslav Vysloužil z Prostějovska.

Článek

Důkazem tohoto stavu může být i zjištění publikované v časopise Nicotine & Tobacco Research: i když těžcí kuřáci mají informace o nebezpečnosti kouření, celých 90 procent z nich přesto považuje cigaretu za svého "přítele". S takovým protivníkem pak jen těžko bojují nikotinové náplasti či žvýkačky.

Vědci konstatují, že cigarety pomáhají kuřákům cítit se uvolněně nejen při řešení nových situací, ale také při zvládání věcí, které ostatní mohou považovat za bezproblémové. Pochopitelně je pro takového kuřáka velmi stresující, když má o svou berličku přijít.  

Kouření ovlivňují také přátelé

Odborníci z Hutchinsonova centra pro výzkum rakoviny v Seattlu podrobně hovořili s těžkými kuřáky, většina z nich kouřila víc než 25 cigaret denně. Vědce zajímalo, jaké jsou jejich postoje ke kouření a k odvyknutí.

Téměř dvě třetiny dotázaných uvedly, že jsou již fyzicky závislí. Více než polovina řekla, že na jejich kouření má také vliv chuť a vůně tabáku. Kromě toho také uvedli, že ve hře je mnoho tlaků, které je ke kouření přímo vybízejí: reklama na tabák, vliv členů rodiny nebo přátel-kuřáků.

Více než polovině kuřáků cigareta uleví od citových problémů, používají ji, aby se vyrovnali se stresem, k potlačení vzteku nebo jako důvod, aby se vyhnuli společnosti některých lidí nebo situací. Jiným v odvyknutí brání, že si neumějí třeba představit, že by zašli na drink a nezapálili si, nebo že by cigaretou nezakončili dobrý oběd.

Provedený výzkum přinesl ale i povzbudivější zjištění. Celých 94 procent účastníků studie si myslí, že odvyknutí by mohlo vylepšit jejich zdravotní stav, jenže podobný výkon považují za téměř nedosažitelný.

Autoři výzkumu to komentují takto: kuřáci jsou naštvaní, že pro ně je v podstatě zlepšení jejich zdraví nedostupné. Často se vnímají jako oběti, které byly podvodem nalákány ke kouření a jsou v něm stále utvrzovány. Motivaci pro odvyknutí ale rozhodně mají.

Reklama

Související témata:

Související články

Český kuřák denně vykouří patnáct cigaret

Český kuřák vykouří denně v průměru patnáct cigaret, to je zhruba 5 500 cigaret ročně, tedy 275 krabiček. "Kdybychom počítali, že krabička ho vyjde na 55...

V Nizozemí přitvrdili proti kuřákům

Od začátku letošního roku v Nizozemsku zavedli velmi přísné předpisy, které kouření omezují. Nesmíte si zapálit ani ve veřejných prostorách, v hromadné...

Zákaz kouření se stal irskou atrakcí

Mezi pamětihodnostmi, kterými irští představitelé lákají turisty do své země, ze objevuje velká rarita. U příležitosti předsednictví Evropské unii chce Irsko...

Výběr článků

Načítám