Hlavní obsah

Basketbalistka svůj boj prohrála, ale až do konce života pomáhala ostatním

Novinky, ema

Devatenáctiletá Lauren Hillová trpěla nádorem na mozku, který byl neoperovatelný. Ačkoliv jí docházely síly, nevzdávala se. Bojovala za ostatní a i navzdory nemoci se jí povedlo vybrat 1,5 miliónu dolarů na výzkum nádoru, na který sama zemřela.

Foto: Profimedia.cz

Lauren Hillová v listopadu se svým týmem

Článek

Milovnici basketbalu a hráčce ženského týmu Mount St. Joseph´s byl vzácný a neoperovatelný nádor na mozku diagnostikován na střední škole. Navzdory snahám lékařů je procento přeživších pouze 10 %.

Díky své charitativní činnosti se Lauren podařilo na výzkum nádoru mozku DIPG (difúzní infiltrativní pontu gliom) vybrat už 1,5 miliónu dolarů (téměř 39 miliónů korun). Přála si, aby se vybralo ještě víc, 2,2 miliónu (přes 56 miliónů korun).

Maminka statečné dívky o stavu své dcery, která ležela v nemocnici v americkém městě Cincinnati, informovala pomocí Facebooku. Naposledy psala, že dívka strávila příjemné Velikonoce.

Postavila se prognóze lékařů

Již v září roku 2014 byly prognózy lékařů velmi špatné a rodina se připravovala na to, že se jejich dcera nedožije Vánoc, píše Daily Mail. Lauren se nemoci snažila postavit a i přes svůj vážný zdravotní stav odehrála v listopadu minulého roku se svým basketbalovým týmem čtyři utkání. Když se její stav zhoršil, stala se čestnou trenérkou s tím, že se občas může hry i zúčastnit. Bohužel se v poslední době ale pohybovala jen díky invalidnímu vozíku.

Laurenin tým plánoval na 22. února (číslo 22 nosila Lauren i na svém dresu) oslavu k příležitosti ukončení sezóny, nakonec se ovšem kvůli nepřízni počasí akce nekonala. Spoluhráčky a celý tým se rozhodly oslavu uspořádat přímo v dětské nemocnici, aby všichni mohli být se svou kamarádkou.

Foto: Profimedia.cz

Lauren (vpravo) se svým basketbalovým týmem.

Foto: Profimedia.cz

Spoluhráčky dívku podporují.

Foto: Profimedia.cz

Lauren děkuje publiku.

„Život je vzácnost. Každá strávená chvilka je požehnáním,“ řekla Lauren Hillová v nedávném rozhovoru pro WKRC-TV.

Nádor typu DIPG (difúzní infiltrativní pontu gliom) diagnostikují lékaři nejčastěji u malých dětí okolo pátého až sedmého roku života. Vnitrolební nádor je kvůli svému umístění neoperovatelný a pacienti jsou nejčastěji léčeni radioterapií.

DIPG tvoří 10–15 % všech dětských mozkových nádorů. Na rozdíl od mnoha jiných dětských nádorů je v tomto případě velmi malý pokrok v léčbě. Méně než 10 % pacientů přežije první dva roky od diagnózy, píše server dipgregistry.org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám