Hlavní obsah

Až šedesát procent nádorů můžeme sami ovlivnit

Právo, Václav Pergl

Až 60 procent rakovinových nádorů může člověk sám ovlivnit, především tím, že bude dodržovat zásady prevence a zdravé výživy včetně dostatku pohybu a nekouření Právu to řekl ve čtvrtek profesor Zdeněk Dientsbier, předseda Ligy proti rakovině.

Článek

"Prevence, to je to nejdůležitější, co můžeme sami pro sebe udělat," uvedl Dientsbier. Liga proti rakovině příští týden organizuje již pošesté tzv. Týden proti rakovině, který je tentokráte zaměřen na ženy, a to hlavně na prevenci rakoviny prsu, děložního čípku a rakoviny vaječníků.

"Výskyt rakoviny stále stoupá, ale umírá se na ní méně. Je to důsledek lepších diagnostických a léčebných metod a také toho, že si lidé více uvědomují riziko rakoviny," řekl Dientsbier. Přesto stále málo žen chodí na preventivní prohlídky. Například ženy mají jednou za dva roky plně hrazeno vyšetření na mamografu, který odhalí rakovinu prsu.

"Tuto možnost ale využívá jen necelá třetina žen, a to je rozhodně málo," řekl Dientsbier.

Doktorka Marie Bendová, onkoložka z gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze zdůraznila, že například nádor děložního čípku se může vyvíjet po mnoho let, aniž by žena pociťovala potíže. "Pokud neabsolvuje pravidelné prohlídky u gynekologa spojené se stěrem, na nádor se přijde až v okamžiku, kdy je třeba nasadit onkologickou léčbu se vším všudy. Právě tomuto nádoru bude možné v brzké době předcházet vakcinací. Zřejmě už v příštím roce," uvedla lékařka.

Dodala, že každá žena by měla chodit na pravidelné prohlídky ke gynekologovi a sama si hlídat jejich pravidelnost. Lékaři už totiž nemají povinnost vyzvat ženy ke kontrole. "O to větší odpovědnost mají ženy za své vlastní zdraví," řekla doktorka Bendová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám