Hlavní obsah

Až dvě třetiny testovaných žen trpí poruchou imunity, která je příčinou opakovaných potratů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro nastávající rodiče není snad nic horšího, než když žena o miminko přijde. Pokud se to stane vícekrát za sebou, měl by se problém řešit zeširoka, a to na úrovni imunologie. O tom, co může nastávající maminku trápit za obtíže a jak je hlavně řešit, přišel do podcastu Neklepat promluvit vedoucí lékař porodnice Kliniky gynekologie, porodnictví a neonatologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Koucký.

Neklepat: Michal Koucký Video: Novinky

 
Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jaké jsou nejčastější příčiny potratu? (1:57)
  • Kolikrát musí žena potratit, aby byla odeslána k imunologovi? (7:08)
  • Lze se nechat vyšetřit reprodukčním imunologem preventivně? (11:58)
  • Dá se léčit porucha imunity během těhotenství? (15:36)
  • K čemu je zde paliativní péče? (19:15)

„Dnes se ukazuje, že zdárný průběh těhotenství záleží na dokonalé souhře mezi mateřským imunitním systémem a plodem,“ říká na úvod rozhovoru lékař Michal Koucký.

Pokud během těhotenství z nějakého důvodu komunikace mezi mateřským imunitním systémem a plodem selhává, může být výsledkem předčasný porod nebo potrat.

Pojem potrat je ale velmi široký. Označuje ukončení těhotenství, tedy vypuzení embrya v době před porodem, při kterém embryo nebo plod zaniká. Samovolný nebo spontánní potrat vzniká jako následek působení různých faktorů.

Příčin potratu může být celá řada – od genetických faktorů přes strukturální problémy dělohy, hormonální nerovnováhu, infekce, chronické zdravotní stavy jako diabetes nebo vysoký krevní tlak, nezdravý životní styl nebo vyšší věk matky a imunologické problémy.

Je vám po doběhnutí autobusu na omdlení? Možná máte větší problém než jen špatnou fyzičku

Neklepat

Opakované potraty

Většinu z příčin potratů dokáží gynekologové řešit včas tak, aby k potratu nedošlo. Avšak existuje specifická skupina pacientek, kterým se i přes zjevné bezproblémové těhotenství nedaří plod donosit, a to opakovaně.

„Dneska je považováno za problém, už když žena přijde dvakrát o těhotenství po sobě. Popřípadě i situace, kdy k tomu dojde jednou, například ve druhém trimestru, čili od třináctého týdne dále,“ vysvětluje Koucký s tím, že takové ženy by měly zpozornět a ideálně se nechat vyšetřit reprodukčním imunologem.

Foto: Novinky

Lékař Michal Koucký

Ten během vyšetření z odběru krve dokáže zjistit, zda ženy netrpí poruchou imunity, která bohužel může být příčinou potratů i ve 20. týdnu těhotenství. Tyto poruchy imunity ve většině případů nejsou závažným problémem pro běžný život, ale hrají zásadní roli pro prosperitu těhotenství.

„Z našeho souboru nám vychází, že bezmála dvě třetiny testovaných žen tu poruchu imunity v sobě má,“ dodává lékař, který upozorňuje, že je stále potřeba rozšiřovat povědomí o poruchách imunity a jejich vlivu na těhotenství i mezi ostatními lékaři.

Zbytečně nepanikařit

Testy odhalující poruchu imunity proplácí pojišťovna, podle Kouckého by ale neměly sloužit jako prevence. Reprodukčních imunologů je v ČR pouze několik a pokud by takové testování probíhalo plošně jako prevence, pojišťovny by se zkrátka nedoplatily.

Tuk, který bolí. Kvůli lipedému ženy trpí fyzicky i psychicky

Neklepat

„Když žena absolvuje jeden potrat, tak to je samozřejmě velmi smutná událost, ale zdaleka to nemusí znamenat, že je to zapříčiněné systémovou chybou,“ doplňuje.

Budoucí maminky by se ale neměly zbytečně stresovat a panikařit. „Chtěl bych je uklidnit, do určité míry se počítá, a bylo to tady odjakživa, s nějakou ztrátou, to je tvrdá realita. Když se situace opakuje a stane se více než dvakrát po sobě, tak drtivé většině žen umíme pomoct, byť chápu, že je to veliká frustrace,“ dodává Koucký.

Více o tom, jak se porucha imunity léčí, za jak dlouho může po opakovaných potratech žena zkusit znovu otěhotnět a k čemu slouží prekoncepční ambulance, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete poslechnout v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám