Hlavní obsah

Tuk, který bolí. Kvůli lipedému ženy trpí fyzicky i psychicky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O lipedému slyšel pravděpodobně málokdo. Přitom tato zákeřná nemoc postihuje až 15 % dospělých žen, které často ani netuší, že nemocí trpí, a mohou ji zaměnit za obezitu. Lipedém se projevuje abnormálním hromaděním tuku, který má strukturu podobnou hrášku a doprovázejí ho bolesti. O tom, jak tato nemoc vypadá, proč vzniká a jaká je její léčba, přišla do podcastu Neklepat! pohovořit lékařka Jiřina Šilhánková.

Foto: Novinky

Podcast Neklepat!

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Kdy začne tuk bolet? (3:55)
  • Aby se lipedém dal určit, musí spolupracovat více lékařů (8:09)
  • Většinou jedna liposukce nestačí (12:09)
  • Prevence není jistá (14:35)

„Lipedém je onemocnění, které postihuje tukovou tkáň, kdy se v nějakém okamžiku začíná měnit na tuk. Postihuje ženy, protože ty většinou prodělají nějakou hormonální dysbalanci,“ říká v úvodu podcastu Šilhánková.

Hormonální změny mohou nastat v pubertě, v těhotenství, po operacích a anestezii nebo po stresujících životních situacích. Přesný důvod vzniku onemocnění ale lékaři prý stále nevědí.

S podzimem alergie nekončí. Víte, jak je rozeznat od nachlazení?

Neklepat

„Genetickou zátěž nerada zmiňuju, ale opravdu to tak bývá, že řada mladých žen na to přijde a řekne: Mami, ty máš lipedém a já taky,“ vysvětluje lékařka s tím, že roli může hrát i onemocnění štítné žlázy.

Pocit pálení a syndrom jezdeckých kalhot

Od obezity se lipedém liší umístěním tuku, který se vyskytuje výhradně v končetinách. Ženy, které mají toto onemocnění většinou v jeho raném stadiu, nemají cukrovku nebo vysoký krevní tlak, což jsou příznaky typické pro obezitu.

Foto: Novinky

Lékařka Jiřina Šilhánková

Lipedém má několik stupňů vývoje, které se liší právě uložením tuku. Ten se může hromadit na zadku a bocích, vypadá tak jako jezdecké kalhoty, a proto se tomuto jevu říká syndrom jezdeckých kalhot. „V tomto stadiu vidíme kožní nadbytek, kdy se vytváří laloky. Kožní nadbytek se zasekne nad velkými klouby a to omezuje pohyblivost,“ dodává Šilhánková.

Po další progresi onemocnění, kdy se tuk ukládá, začíná bolet. Pacientky mají pocit pálení nebo tahání, což vede k nemožnosti pohybu. Šilhánková upozorňuje na to, že ženy tak netrpí pouze fyzicky, ale i psychicky, kdy bez odpovídající lékařské péče může v důsledku zhoršení kvality osobního života dojít až k sebevraždě.

Léčba je náročná

Podle lékařky o lipedému kromě veřejnosti často nejsou dobře informováni ani samotní lékaři. Diagnóza a léčba vyžadují spolupráci odborníků napříč několika obory. Pokud se onemocnění neléčí, jeho projevy se mohou zhoršovat.

Společnost lidi s autismem často nepodporuje, říká psycholožka Kateřina Thorová

Neklepat

Pacientky musí obvykle podstoupit vícero operací včetně liposukce. Záruku, že se nemoc nevrátí, ale nemají. Odborníci se rozcházejí v přístupech k léčbě a mnoho otázek ohledně této nemoci je stále nezodpovězených.

„Rádi bychom jim pomohli víc, chceme přednášet v zahraničí a poukázat na to onemocnění, ukázat lidem řešení a ukázat vůbec lékařům, že to existuje,“ dodává lékařka s tím, že za pacientky bude bojovat.

Pokud vás zajímá, jak probíhá léčba, jaké druhy liposukce existují a proč lipedém nevyřeší diety, poslechněte si celý rozhovor s lékařkou Jiřinou Šilhánkovou v přehrávači v úvodu článku.

Další rozhovory s odborníky ze světa medicíny najdete zde.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Reklama

Výběr článků

Načítám