Hlavní obsah

Ani při hubnutí se nemusíte vzdávat čokolády, potvrzují odborníci

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zákaz čokolády při hubnutí nemusí přinášet takové úspěchy, jak si mnozí myslí. Ba co hůř, ženy tak mohou dokonce i ztloustnout. Podle rozsáhlého průzkumu až 86 procent hubnoucích lidí, kteří si během hubnutí dopřáli občas svou oblíbenou čokoládu, skutečně zhubli. Zatímco ti, kdo si hřešení absolutně zakázali, hubli pomaleji, či dokonce něco přibrali.

Foto: Profimedia.cz

Kvalitní čokoláda člověku prospívá hned z několika ohledů.

Článek

"Rozsáhlý průzkum prokázal, že pokud se z jídelníčku úplně odstraní oblíbená pochoutka, pak se zvyšuje pravděpodobnost, že jedinec velmi záhy dietu poruší. Klíčem k úspěchu je uvolněnější přístup, kdy se jen nepatrně omezí množství čokolády," vysvětluje odbornice přes výživu Janet Aylottová.

Toto tvrzení potvrdil i výzkum, jenž zjišťoval, jak moc dietu ovlivňuje zákaz pochoutek, jako je čokoláda, víno či sušenky. V podstatě došel ke shodnému závěru. Pokud lidé tyto potraviny zcela vyřadili ze svého jídelníčku, místo aby zhubli, naopak ještě nějaké kilo nabrali.

Je to způsobeno především tím, že si dietáři své oblíbené dobrůtky kompenzují tím, že konzumují mnohem více jiných potravin.

Čokoláda jako elixír mládí

Kvalitní čokoláda člověku prospívá hned z několika ohledů. Kakao obsahuje antioxidanty a polyfenoly, které se nacházejí i v červeném víně a zabraňují oxidaci škodlivého cholesterolu. Zároveň je výborným zdrojem energie a na mnohé lidi působí zklidňujícím dojmem.

Podle vědců z Harvardovy univerzity dokonce pravidelná konzumace čokolády může prodlužovat život. Sledovali 8000 mužů po dobu 65 let a zjistili, že ti, kteří jedli malé množství čokolády až třikrát do měsíce, žili téměř o rok déle než ti, kteří čokoládu vůbec nejedli.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč mnohé diety selžou během jediného týdne

Málokdo se bohužel může pochlubit tím, že jeho aktuální váha v průměru odpovídá požadovaným normám. Více lidí spíše trápí nadváha, často i obezita. Ač...

Výběr článků

Načítám