Hlavní obsah

Alzheimerovu chorobu ženě diagnostikovali již v 56 letech, podobných případů přibývá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do šestapadesáti let byla Karla Cermanová z Rybníka na Domažlicku velmi aktivní. Pracovala jako dělnice v lese, věnovala se svým koníčkům. Pak se ale ženě obrátil život naruby, protože jí lékaři diagnostikovali Alzheimerovu chorobu.

Foto: Pavel Pechoušek

Karla Cermanová se synem Janem

Článek

První příznaky zpozoroval šéf z hospody, kde Karla vypomáhala. „Špatně spočítala inventuru a musela používat kalkulačku. Tu do té doby vůbec nepotřebovala. Začala zapomínat věci, které běžně zvládala. Tehdy jsme nad tím ještě mávli rukou a řekli si, že už má svůj věk,“ vyprávěl její syn Jan.

Problémy se ale stupňovaly. Karle se měnily nálady. „Najednou byla sprostá, což jsme u ní vůbec neznali. Doporučili jsme jí, aby zašla k lékaři. Maminka se ale bránila, že to není potřeba,“ dodal.

Žena se také nečekaně vrhala do věcí, které dlouho nedělala. Například řídila auto, i když se dříve ježdění vyhýbala. „Museli jsme raději schovat klíče,“ přiznal Jan.

Spánek a změna času. Na co si dát podle odborníků pozor

Zdraví

Po tři čtvrtě roce mu neurolog sdělil, že jeho matka má Alzheimerovu chorobu, což potvrdila i následná vyšetření. Situace se stávala neúnosnou. O Karlu se nejdříve staral její manžel, ale přestával péči zvládat. „Dával si vše za vinu. Byl ve stresu, zhubl osm kilo za pár týdnů. Chodili jsme spát a nevěděli, co bude ráno,“ líčil.

Po dlouhém zvažování se nakonec s bratrem rozhodli, že pro maminku najdou vhodné zařízení. „Dlouho, dlouho jsme si to nechtěli připustit, ale nakonec nebyla jiná možnost,“ řekl.

Karla je od loňského roku v janovickém Domově Clementas. „Všichni jsme rádi, že je tu o maminku dobře postaráno,“ podotkl Jan, který sám pracuje v domažlickém zařízení pro seniory. To ovšem není klientům s demencí určené.

Podle Jana mohla nemoc u maminky vypuknout kvůli těžkým zážitkům, které se jí staly. „V náručí jí zemřel soused, se kterým byli celoživotní přátelé. Záhy nato zemřela jeho manželka,“ popsal.

Není to výjimka

Výkonná ředitelka Asociace provozovatelů sociálních služeb ČR Alice Švehlová doplnila, že popsaný případ, kdy člověk onemocnění v opravdu nízkém věku, není výjimkou.

„Demence se u lidí objevuje stále dříve. Je to bohužel trend vyplývající ze statistik všech domovů v Česku,“ konstatovala.

Alzheimerovu chorobu je nutné zachytit včas

Zdraví

Paměť se začíná zhoršovat ve 30 letech. Jak udržet mozek bystrý?

Zdraví

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám