Hlavní obsah

Alzheimer není jen o zapomínání

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klíčovým klinickým projevem Alzheimerovy nemoci je porucha paměti, jelikož u této nemoci prvotně dochází k poškození neuronů, které jsou nezbytné pro vybavování uložených informací v paměti a také pro správné ukládání nových informací do dlouhodobé paměti. S postupem nemoci ale dochází k poškození i dalších mozkových částí, což se projevuje potížemi s orientací, horší schopností řeči a k narušení úsudku a chování. Mnozí nemocní si navíc své potíže ani neuvědomují.

Foto: Profimedia.cz

Trénování mozku může pomoci oddálit nástup příznaků nemoci a zvýšit odolnost neuronů,

Článek

Hlavním rizikovým faktorem Alzheimerovy nemoci je věk. Ve věkové skupině 65 let trpí Alzheimerovou nemocí odhadem 3 % populace, u devadesátiletých již každý třetí senior. Ženy jsou pak postiženy o něco častěji než muži.

"Nemoc se rozvíjí zpočátku nepozorovaně, v mnoha případech jsou první příznaky zapomínání dávány do souvislosti s přirozeným stárnutím. Často se ale nemoc může skokem zhoršit, a tím na sebe upozornit, např. pokud dojde k nečekané zátěži (k těžší infekci, operaci, úmrtí v rodině). Podstatou nemoci je ukládání bílkovin zvaných beta-amyloid a tau protein do mozkové tkáně, což vede k postupnému zániku nervových buněk. Nejohroženější populací buněk jsou tak právě paměťové buňky v hipokampech (součásti systému, jenž hraje velkou roli při krátkodobém uchovávání informací a při prostorové orientaci)," vysvětluje MUDr. Robert Rusina, Ph.D. z Neurologické kliniky IPVZ a Thomayerovy nemocnice.

Podle něj je asi 5 % Alzheimerovy nemoci způsobeno mutací (změnou v genetické informaci). Doposud bylo rozpoznáno přes 80 různých mutací. Nicméně u 95 % pacientů s Alzheimerovou nemocí není jednoznačně prokázaná genetická souvislost.

Návštěvu lékaře je lepší neoddalovat

Každý senior s poruchou paměti by měl být vyšetřen odborníkem. Na jednu stranu ne každé zapomínání je projevem Alzheimerovy nemoci, na druhou stranu včasné rozpoznání nemoci umožní včasné nasazení léčby s výsledkem lepším, než když se léčit začne později.

Přestože na Alzheimerovu nemoc doposud neexistuje lék, který by ji zcela vyléčil, nemocní mají k dispozici léky, jež dokážou příznaky nemoci alespoň minimalizovat.

"Svou roli může hrát i prevence. Podobně jako pomáhá pravidelný pohyb v prevenci onemocnění srdce, tak i trénování mozku (křížovky, sudoku, četba, zájem o okolní dění, pravidelné sociální kontakty, atd.) mohou pomoci oddálit nástup příznaků nemoci a zvýšit odolnost neuronů," dodává MUDr. Robert Rusina, Ph.D.

Reklama

Související témata:

Související články

Nemoc, která z lidí dělá děti

Nepamatují si, že před chvílí obědvali, ale refrén lidovky Proč ta sova tolik houkala za doprovodu harmoniky, vyseknou bez zaváhání. Vzápětí jim udělá radost,...

Nemoci, které ohrožují stále mladší jedince

Nejlepší způsob, jak se vyhnout mnohým nemocem nebo zdravotním komplikacím, je prevence. S tou je vhodné začít co nejdříve, především pokud se jedná o vážnější...

Výběr článků

Načítám