Hlavní obsah

Alergikům začíná sezóna roztočů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S koncem léta ubývá pylových alergií, na pacienty s poruchou imunity ale číhá nové nebezpečí. Začínají se množit roztoči, kteří jsou pro alergiky s poruchou imunity přinejmenším stejně nebezpeční.

Článek

"Nejlepší cesta, jak potlačit alergii na roztoče, je vytvořit takové domácí a pracovní prostředí, ve kterém se roztočům nedaří. Co možná nejlépe odstranit z prostředí tzv. lapače prachu (předměty, na kterých ulpívá prach), zařídit bydlení bez koberců, potahových látek s vysokým vlasem a bez závěsů.

V ložnici má být sucho a chladno, což znamená udržovat teplotu do 20°C a relativní vlhkost 40-50%. Je vhodné větrat lůžkoviny, povlečení prát v horké vodě minimálně 60 °C a měnit častěji lůžkoviny. Je vhodné používat na matrace, polštáře a deky speciální povlaky nepropustné pro roztoče.

"Podlahy je nezbytné vytírat na vlhko a není vhodné chovat domácí zvířata," radí MUDr. Ivana Šetinová, lékařka Imunologického centra společnosti Synlab.cz.

Roztoči se živí plísněmi a kožními zbytky

"Alergikům také doporučujeme pobyt v horském prostředí s polohou v nadmořské výšce 1500, kde se roztoči téměř nevyskytují, to ale není vždy možné uskutečnit. Léčbu roztočové alergie řídí odborný lékař, který na základě odborného vyšetření navrhne léčbu symptomatickou k potlačení alergických potíží a zároveň doporučí zahájení specifické protiroztočové alergenové imunoterapie. Během této léčby dostává pacient malé dávky speciálně připraveného alergenu ve formě kapek nebo injekcí ve zvyšující se koncentraci s cílem odstranit alergickou reakci."

Roztoči jsou členovci o délce 0,3 mm. Mají rádi teplo a vlhko, živí se kožním odpadem a plísněmi, a jsou tudíž nejvíce přítomni v lůžkovinách, kobercích, matracích, kde jich bývá 2000 až 1500 v jednom gramu.

Alergenem roztočů jsou jejich výměšky. Maximum potíží mívají pacienti v dubnu a pak od poloviny srpna do konce září, kdy dochází k jejich množení. Vysoký výskyt roztočových alergií je spojen i s dnešním životním stylem, kdy značnou část svého času trávíme v uzavřených prostorách. Velkým problémem je také životní režim dětí, které zejména v zimních měsících tráví celé dny mezi uzavřenými zdmi.

Reklama

Související témata:

Související články

Alergikům začíná pylová sezóna

Jaro se probouzí a alergikům začíná pylová sezóna. Habr, líska, olše, vrba, bříza začínají kvést a ti, co jsou na pyly alergičtí, potřebují stále...

Solné jeskyně nahradí pobyt u moře

V České republice existují solné jeskyně, z mořské i kamenné soli, které jsou přímo stvořené k relaxaci. Pobyt na takovém místě je prospěšný nejen pro lidi...

Astmatici budou mít zjednodušenou léčbu

Lidé trpící astmatem budou moci využívat jednodušší léčbu. V současnosti se totiž mění způsob použití léku, kterým se již astma léčí. Lék budou moci pacienti...

Nenechte alergii rozvinout

Alergií přibývá alarmujícím tempem. Za posledních 30 až 40 let se jejich počet zvýšil více než čtyřikrát. Sice neohrožují život, ale 70 procentům pacientů...

Globální oteplování má vliv i na alergiky

Pylová sezona v Česku se prodloužila na osm měsíců. Lidé trpící sennou rýmou mohou mít potíže od února až do počátku října. Podle Britského národního centra...

Výběr článků

Načítám