Hlavní obsah

Znáte svůj sexuální styl? Možná budete překvapeni, jak moc ovlivňuje váš vztah

Když se řekne sexuální styl, mnohým se vybaví oblíbená sexuální pozice. Ve skutečnosti ale tento pojem odkazuje na způsob, jakým člověk vnímá sex. Pokud partneři mají stejný sexuální styl, je pravděpodobné, že jejich intimní život jenom vzkvétá. V opačném případě se vyplatí rozklíčovat, co od milostného života očekáváte nejen vy, ale také váš partner.

Foto: Profimedia.cz

Klíčem k udržení zdravého partnerského života je najít sexuální styl, který vyhovuje vám i partnerovi.

Článek

Neklape vám to s partnerem v posteli? Cítíte, že každý očekává od milostného aktu něco jiného? I to může značit, že je váš sexuální styl odlišný.

„Pro některé lidi je budování emocionálního propojení na prvním místě, jiní se zcela oddávají sexuální chemii,“ říká vztahová terapeutka Carolina Patakyová a dodává, že každý člověk by měl mít představu o svém sexuálním stylu.

„Klíčem k udržení zdravého partnerského života je najít sexuální styl, který vyhovuje vám i partnerovi. Jedině tak posílíte vzájemnou intimitu, touhu a především schopnost nadále vztah rozvíjet,“ tvrdí Patakyová pro Well and Good. S jakými sexuálními styly se můžeme setkat?

1. Komplementární

Za nejběžnější sexuální styl můžeme podle sexuoložky Goody Howardové označit tzv. komplementární. Pro tento sexuální styl je charakteristické, že oba partneři iniciují sexuální akt a stejně tak kladou důraz i na další formy intimity.

Vztahová terapeutka Carolina Patakyová říká, že partneři vyznávající tento sexuální styl velmi otevřeně hovoří o svých sexuálních potřebách.

Nikdy nechoďte spát naštvaní? Odborníci vysvětlují, proč je to někdy nejlepší řešení

Vztahy a sex

„Tito lidé oceňují intimitu i erotiku ve vyvážené formě a mají dostatek sebevědomí na to, aby si navzájem plnili své sexuální fantazie,“ vysvětluje.

Na druhou stranu platí, že tento styl s sebou přináší jedno úskalí, tedy rutinu. Pokud se domníváte, že váš sexuální styl je komplementární, pak nedopusťte, aby váš intimní život ovládla nuda a rutina. Pomocnou ruku vám v tomto ohledu podají například šikovné sexuální pomůcky nebo změna prostředí.

2. Tradiční

Tradiční sexuální styl taktéž bývá v partnerských vztazích velmi častý. Na rozdíl od komplementárního stylu ale staví na genderových stereotypech. „Od mužského partnera se očekává, že bude iniciátorem sexu, zatímco žena je v tomto vztahu zodpovědná za intimitu, tedy nesexuální lásku,“ říká Howardová.

I když je pro tento sexuální styl charakteristická stabilita a bezpečí, vztahová terapeutka Patakyová upozorňuje, že i v tomto soužití může docházet k problémům.

Co dělat, když se váš partner nerad líbá

Vztahy a sex

„Pokud je za iniciování sexuálního aktu zodpovědný muž, může to vést k tomu, že jakmile začne sexuální touha na straně partnera klesat, partnerka se bude cítit nechtěná,“ dodává.

3. Spřízněné duše

Najdou se páry, které se nejen vroucně milují, ale zároveň se označují za nejlepší přátele. „Tyto páry sdílí intimitu a erotické potěšení téměř na buněčné úrovni,“ říká sexuoložka Howardová.

Pro partnery s tímto sexuálním stylem je typické, že se navzájem akceptují a dokážou přijmout chyby druhého. Pokud se ale zaměříme na jejich sexuální život, lze říci, že jenom kvete. Partneři rádi zkoumají hranice erotiky, experimentují, a především se nebojí otevřeně hovořit o svých tužbách.

Nezapomínejme, že jsou nejen milenci, ale také nejlepšími kamarády, a tudíž jim konverzace na jakékoliv téma nedělá problém.

4. Emocionálně expresivní

Emocionálně expresivní sexuální styl je spojován s velmi vášnivými, avšak nestálými partnery. „Lidé s tímto sexuálním stylem používají sex k řešení konfliktů či rychlému navození emocionálního spojení,“ tvrdí Howardová.

Zároveň jsou tito lidé velmi hraví, otevření sexuálním experimentům a sexuálně nenasytní. Bohužel, problémy ve vztahu většinou řeší právě sexem na usmíření, namísto toho, aby problém s partnerem prodiskutovali a našli společný pohled na svět.

„Obvykle také využívají sex ve chvíli, kdy ve vztahu začíná proudit dusná atmosféra. Opět se totiž spoléhají na to, že sexem vyřeší všechny problémy,“ dodává vztahová terapeutka.

Reklama

Související témata:

Související články

Proč je pro některé ženy orální sex tabu

Orální sex vzbuzuje u některých žen rozpaky. Možná ho svému partnerovi z určité povinnosti dopřávají, možná se mu vyhýbají jako čert kříži. Pokud se v těchto...

Sex na jednu noc není pro každého

Někteří lidé říkají sexu na jednu noc stručně: nocovky. Zdá se, že přibývá těch, které tahle zkušenost láká. Je otázka, jestli aspoň tuší, co pro ně může...

5 tipů, jak si i přes únavu užít sex

Máte toho v posledních měsících až nad hlavu? Nevíte, co dřív? A večer usínáte s otevřenou knížkou na hrudi? Pak hádáme, že nemáte ani pomyšlení na milostné...

Výběr článků

Načítám