Hlavní obsah

Nikdy nechoďte spát naštvaní? Odborníci vysvětlují, proč je to někdy nejlepší řešení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když jsou součástí vztahu občasné hádky, není to ještě náznak toho, že by bylo všechno špatně. Klidně se pohádejte, ale nikdy nechoďte spát rozezlení. Tak zní nepsané pravidlo, které mnozí vyzdvihují. Ale co když je to jinak?

Foto: Profimedia.cz

Existuje řada důvodů, proč nechodit spát naštvaní či rozhádaní. Někdy je to ale to nejlepší řešení ze všech.

Článek

„Někdy, když dojde na vztahové rady, to, co bereme jako logické názory, je jen snůška nesmyslů. Například si vezměte myšlenku, že byste nikdy neměli chodit spát po hádce s protějškem naštvaní. Donedávna jsem tomu také věřila. Ovšem to bylo v době, kdy můj vztah postrádal jakoukoli vášeň, tedy i tu se hádat,“ popisuje hned na začátku svůj postoj k problematice rozvodová koučka Karen Finnová s mnohaletou praxí.

„Můj současný vztah je mnohem živější. Takže kdybychom neměli jít spát naštvaní, asi budeme pořád vzhůru a budeme se donekonečna o něčem dohadovat. Jít spát občas naštvaní je tak pro můj vztah mnohem lepší, protože ráno vše vypadá jinak,“ popisuje dál.

O čem se páry ve zdravém vztahu nehádají

Vztahy a sex

Jak dodává, nucená snaha před ulehnutím vše vyřešit by naopak mohla celou situaci jen zhoršit. Jaké jsou některé konkrétní důvody, proč je lepší někdy hádku utnout a jít si lehnout každý sám?

Vyhnete se vyřčení něčeho hloupého

Odborník na spánek Brandon Peters uvádí, že potíže se spánkem narušují kognitivní funkce mozku. To znamená, že potřebujete pořádně spát, abyste byli další den pozorní, uvažovali reálně, laskavě komunikovali a problémy řešili efektivně.

Pokud jste tak ospalí, že před ulehnutím nedokážete řešit jednoduché problémy, jak chcete smysluplně ukončit hádku, aniž byste neřekli něco, čeho můžete později litovat?

Vztek má i své světlé stránky

Vztahy a sex

Je to lepší pro vaše zdraví

Ano, spánková deprivace je ve skutečnosti ta, která vaše zdraví ničí, ne hádka. Ale pokud se místo spaní budete dohadovat ve snaze vše urovnat, nastřádá se probdělá hodina k hodině a deprivace je na světě.

Takže si raději dejte pohov od konverzace, pokud nejste schopni vše dořešit, a jděte si lehnout. Ráno moudřejší večera.

Budete skvěle odpočatí na usmiřovací sex

Jak popisuje doktor Robert D. Oexman, ředitel institutu Sleep to live, chronická spánková deprivace může snížit hladinu pohlavního hormonu testosteronu u mužů i žen. Obě pohlaví pak podle zkušeností sexuologů hlásí ve spojitosti s nedostatkem spánku menší četnost sexu. Pokud je vaším rituálem po hádce usmiřovací sex, zkuste si ho užít raději ráno odpočatí a s čistou hlavou.

Usmiřovací sex: Dobrý, nebo špatný nápad

Vztahy a sex

Pozitivnější ráno

Mezi nedostatkem spánku a depresí existuje určitá spojitost. Nespavost může být známkou deprese, nedostatek spánku může hrát roli při vzniku deprese, a tak pořád dokola.

Chcete-li jakýkoli problém vyřešit pokud možno pozitivně, potřebujete se na to vyspat. Dlouhé ponocování a řešení potíží má za následek často jen negativní myšlenky a depresivní vyhlídky. Fráze „měli bychom se rozejít“ se může ráno změnit na „tohle společně zvládneme“.

Anketa

Chodíte někdy spát naštvaní, aniž byste vyřešili důvod hádky?
Ano, téměř vždy
19,4 %
Čas od času se nám to stane
64,7 %
Nikdy, snažíme se vše vyřešit hned a nic neodkládat
5,5 %
Nehádáme se
10,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 934 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám