Hlavní obsah

Získáte-li lásku, ztratíte přátele

Právo, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se člověk najednou zamiluje, přijde o jednoho nebo dva nejbližší přátele. Tuhle zkušenost nejspíš udělal každý, ale teď je to i podloženo čísly.

Foto: Profimedia.cz

Na intenzívní přátelské vztahy při zamilovanosti není moc času

Článek

Sociologové z univerzity v Oxfordu na nedávném Britském festivalu vědy prezentovali studii o přátelských sociálních skupinách, v jejímž rámci se zaměřili na sledování „nových romantických vztahů“.

Sociologové z univerzity v Oxfordu na nedávném Britském festivalu vědy prezentovali studii o přátelských sociálních skupinách, v jejímž rámci se zaměřili na sledování „nových romantických vztahů“.

Podle teorie sociálních skupin má většina lidí něco přes stovku až 150 přátel či známých. Potvrzují to i osobní profily na sociálních sítích – například na facebooku je nejběžnější počet přátel 130–150. Oxfordská studie zkoumala změny „přátelských okruhů“ půl tisícovky mladých lidí nad 18 let, kteří v rozhodné době navázali nový intimní vztah.

„Lidé, kteří vstoupí do romantického vztahu,“ řekl antropolog Robin Dunbar na konferenci na univerzitě v Astonu, „místo typické pětice nejbližších přátel mívají jen čtyři. A vzhledem k tomu, že subjekt naší lásky většinou pochází z té původní pětky, přicházíme tak vlastně o dva důvěrné přátele najednou.“

Už nezbývá tolik času na kamarády

V nejužší skupince je podle výsledků výzkumu pět, nejvýš šest lidí, důvěrníků, s nimiž se dělíme o radosti a k nimž utíkáme se starostmi. S těmi se podle oxfordských sociologů stýkáme velmi často, v průměru jednou týdně.

Druhá vrstva čítá něco přes deset dalších blízkých lidí, s nimiž udržujeme kontakt s frekvencí asi jedenkrát do měsíce. Ztráta některého z nich nám způsobí hluboký okamžitý zármutek, zatímco na styk s „vnější“ vrstvou přátel, těch zbývajících do zmíněné půldruhé stovky, nám stačí kontakt několikrát do roka a jejich ztráta nás příliš hluboko nezasáhne.

Jestliže se ale člověk zamiluje, s vyvolenou osobou je najednou v tak intenzívním kontaktu, že na přátele z nejbližší skupiny už mu nezbývá moc času.

„Intimita vztahu, citová angažovanost, je přímo závislá na intenzitě kontaktů,“ vysvětlil Dunbar. „Jestliže se začnete stýkat řidčeji než dřív, citová angažovanost rychle slábne a dotyčný – přinejmenším ve vašich očích – klesne do vzdálenější skupiny přátel.“

Reklama

Související články

Každá pátá láska začíná na pracovišti

Zamilovat se na pracovišti není nic složitého. Podle odborníků se lásce i sexu na pracovišti daří především díky tomu, že se zde setkávají lidé podobně...

Přátelství mezi mužem a ženou je možné

Mým nejlepším přítelem je muž. Není to můj partner, ale opravdu jen a jen kamarád. Můžeme spolu jít do kina, na večeři, na sklenku, nebo jet na výlet. Probrat...

Sedm tipů jak sbalit muže bez trapasu

Slečna či zralá žena zatouží po mužském objektu tak silně, že ho prostě musí mít. Jak to udělat, aby si jí přinejmenším všiml, pozval na rande, ale aby se...

Výběr článků

Načítám