Hlavní obsah

Každá pátá láska začíná na pracovišti

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zamilovat se na pracovišti není nic složitého. Podle odborníků se lásce i sexu na pracovišti daří především díky tomu, že se zde setkávají lidé podobně smýšlející, stejných charakterů i zájmů. Z kolegů se tak velmi často stávají blízcí přátelé a stačí opravdu málo, aby mezi nimi vzniklo i mnohem zajímavější pouto.

Foto: Profimedia.cz

Mezi velmi časté milenecké vztahy na pracovišti patří románek mezi nadřízeným mužem a jeho podřízenou.

Článek

Podle serveru Sexuálně.cz začala každá pátá láska a každé třetí manželství  na pracovišti. Pouze sex v kanceláři si někdy užilo 30 procent žen a u celých 25 procent žen se jednalo o nevěru. Snad úplně každý přitom na někdy na pracovišti flirtoval, přiznalo se k tomu až 94 procent všech zaměstnanců.

U žen není ani výjimečné, když v jejich erotických snech i představách vystupují právě kolegové z práce či obchodní partneři. Podle průzkumů se tak děje u osmi žen z deseti.

Muži si zase velmi často pletou zaměstnání s lovem žen. Až 72 procent z nich prý sexuální vztahy se svými kolegyněmi doslova vyhledává.

Ne vždy tyto vztahy firmy tolerují

Přestože se odborníci přou, zda vztahy na pracovišti firmám prospívá či ne, lidé z personálních oddělení tyto vztahy nedoporučují. Existuje zde hned několik třecích míst. A právě proto má většina velkých firem stanovena jasná pravidla, kde pro takové vztahy prostě není místo. Nevhodné je to podle nich zejména přímo v týmu, kde spolu milenci musí spolupracovat.

Jakmile se jedná o vyšší pozice, pak většinou ten s tou nižší je buď zcela přeřazen do jiného oddělení, a nebo na vlastní žádost odchází.

I když spolu milenci mohou pracovně vycházet, jejich vztah narušuje fungování celého týmu. A to neprospěje žádné firmě.

A proto i psychologové radí, aby milenci buď svůj vztah před ostatními tajili, a nebo jej veřejně přiznali, ale jen s tím, že jeden z milenců svou pozici v týmu uvolní.

Nejčastěji nadřízený versus podřízená 

Mezi velmi časté milenecké vztahy na pracovišti patří románek mezi nadřízeným mužem a jeho podřízenou. Stává se tak především proto, že pro ženy jsou muži na vedoucích pozicích přitažlivější, a to především díky jejich většímu sebevědomí a také moci.

Přestože si mnozí milenci myslí, že o nich nikdo neví, většinou se tyto vztahy velmi rychle "provalí". A v kolektivu vzniká šuškanda. Oba aktéři tak většinou přijdou o autoritu u ostatních kolegů. Z asistentky či jiné podřízené se rázem stává vypočítavá mrcha a z vedoucího slaboch, zvlášť jedná-li se o ženatého muže. A tento status už jim nikdo neodpáře.

Ze statistik navíc vyplývá, že tyto vztahy nemají dlouhého trvání.

Milostná aféra může snižovat stres a napětí

Přesto i sex na pracovišti může být pro lidi přínosem. "Láska či sex na pracovišti neznamená úpadek morálky a rozvine-li se mezi spolupracovníky soukromý vztah, má to i na jejich profesní život pozitivní vliv," vysvětluje sexuolog Radim Uzel a dodává:

"Ovzduší se proteplí náklonností, ohleduplností a zdravou soutěživostí. Znakem přínosného sexu na pracovišti je oboustranná dobrovolnost bez vedlejších prospěchářských cílů. Ovšem týká se to pouze dvojic, které nejsou v pracovním poměru nadřízenosti a podřízenosti."

Někteří odborníci navíc tvrdí, že erotické hrátky na pracovišti jsou extrémně výhodné z hlediska pracovní produktivity zaměstnanců. I při "pouhém“ sexu se totiž uvolňují endorfiny a adrenalin, který zvyšuje výkonnost a produktivitu práce. Navíc pro ně může být přítomnost přitažlivého partnera motivující.

Ale i zde má mince svůj rub a líc. Zamilovaní lidé totiž mohou být produktivnější, ale také mnohem častěji chybující. Jsou totiž mnohdy roztěkaní a nedokáží se vůbec soustředit.

Anketa

Měli jste milostný románek na pracovišti?
Ano, a ne jednou
48,1 %
Ano, byl to krásný úlet
13,5 %
Ano, a nikdy bych si to už nechtěl/a zopakovat
8,3 %
Ne, ale láká mně to
6,5 %
Ne, je to pro mně naprosté tabu
13,3 %
Ne, zatím nebyla příležitost
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1863 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Hluboké výstřihy na pracovišti ženám škodí

Na jednu stranu by jistě většina mužů trend prohlubování výstřihů na pracovišti přivítala jako příjemné zpestření, na stranu druhou ženy kvůli takovému outfitu...

Jak milenky útočí proti manželkám

Stát se ideální milenkou není vůbec lehké. A většina neoficiálních vztahů také nemá dlouhého trvání a skončí jen jako pouhý flirt. Jsou však případy, kdy je...

Výběr článků

Načítám