Hlavní obsah

Ženské archetypy inspirované řeckou mytologií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženské archetypy jsou vzorce chování, které jsou přítomny v psychice žen a v jejich kolektivním nevědomí. Jedná se o velmi mocné vnitřní systémy, které jsou příčinou rozdílů mezi ženami.

Foto: Profimedia.cz

Ženské archetypy jsou vzorce chování, které jsou přítomny v psychice žen.

Článek

Přestože ženy v sobě často nesou všechny ženské archetypy, vždy u nich v určitém životním období či někdy po celý život jedna dominuje.

Příklady různých ženských archetypů přitom nalezneme i v řecké mytologii. Americká psychiatrička Jean Shinoda Bolenová ve své knize Bohyně v každé ženě pojmenovala sedm těchto archetypů a rozdělila je do tří skupin: panenské bohyně, zranitelné bohyně a alchymistické bohyně.

U panenských bohyní dominují vlastnosti jako nezávislost a soběstačnost. Zranitelné bohyně jsou zaměřeny především na vztahy a alchymistické na lásku, krásu, erotickou přitažlivost, smyslnost, sexualitu a nový život.

Panenské bohyně

Mají v sobě hybnou sílu pro rozvoj talentu, uskutečnění svých zájmů, řešení problémů, soutěživost, vyjádření sebe sama slovy nebo skrze různé formy umění.

Artemis, válečnice

Artemis jako bohyně lovu a měsíce je ztělesněním nezávislé ženy. Její archetyp odpovídá typům žen, které zpochybňují mužskou sílu a hrdě se i hlásí k feminismu. Často si udržují citový odstup a navenek tak působí velmi nepřístupně. Mohou být ale skvělými přítelkyněmi i sestrami, jen s muži mají vztahy velmi napjaté.

Roztomilost může být nevinná hra, ale i chytrá zbraň

Vztahy a sex

Athéna, stratég

Athéna, bohyně moudrosti a řemesel, je představitelkou žen, které jsou velmi bystré, praktické, realistické, někdy až vypočítavé. Charakterizuje je ale i nedostatek empatie a fakt, že se častěji řídí mozkem než srdcem. Ze všech archetypů mají i nejblíže k mužství. Dokážou s muži navazovat i velmi silná spojenectví. Bývají ambiciózní a také úspěšné v podnikání, v politice a v podstatě ve většině řídících pozicích.

Hestia, moudrá žena

Bohyně domácího krbu a chrámu byla přirozeně velmi inteligentní a moudrá, citlivá, intuitivní, ale také někdy od přírody osamělá a nematerialistická žena. Archetyp těchto žen považuje péči o domácnost za smysluplnou činnost, a tedy ne povinnost. Na druhé straně mohou působit velmi odtažitě, protože nejsou příliš vnímavé k druhým. Víc se zaměřují na své já, spiritualitu a řešení vlastních zájmů.

Zranitelné bohyně

Jsou náchylné k ponižování a zneužití.

Héra, manželka

Bohyně manželství je považována za tvůrce vztahů. Archetyp těchto žen je extrémně emocionální a citlivý a má schopnosti vytvářet s muži velmi hluboké a vášnivé vazby. Bez partnerů se tyto ženy cítí neúplné. Bohužel ve vztazích jsou i velmi žárlivé, snadno se nechají ovládat hněvem a touhou po pomstě.

Demeter, matka

Demeter, bohyně polí a úrody, byla známa pro své schopnosti nechat kolem sebe vše růst a rozvíjet se. Tyto ženy jsou velmi citlivé, velkorysé, pečující a s velmi silnými mateřskými pudy. Rády pomáhají druhým, ale zároveň mají i tendenci se stávat na druhých závislé, a pokud přestanou mít ostatní o jejich péči zájem, snadno upadají do depresí.

Žítkovské čarování aneb Pravdivý příběh o lidové magii v Bílých Karpatech

Vaše zprávy

Persefona, panna

O Persefoně, královně podsvětí, se často hovoří jako o archetypu věčné dívky, která se nikomu a k ničemu nezavazuje, protože ví, že dělat tato rozhodnutí znamená eliminaci jiné volby a tedy i možnosti.

Tyto ženy bývají vnímavé, přizpůsobivé, ale neumějí přijímat závazky, to se musí teprve naučit. Jestli po něčem touží, tak po tom, aby se druzí o ně zajímali, ale ne pro jejich postoj a názor. V tomto směru jsou velmi pasivní.

Alchymistická bohyně

Snaží se vytvářet naplněné vztahy a nové životy.

Afrodita, milenka

Tou nejdůležitější a nejzákladnější vlastností bohyně lásky a krásy Afrodity je kreativita, a tedy tvůrčí schopnosti. Ženy s tímto archetypem jsou velmi emocionální, smyslné a milují krásu. Umějí si užívat života a zároveň dělají vše pro to, aby byl život příjemnější nejen pro ně, ale i ostatní. Jejich slabostí je nicméně fakt, že jsou velmi nestálé a impulzivní, a to nejen v milostném životě. Jakmile pro ně jeden vztah či projekt končí, okamžitě se poohlížejí po dalších možnostech.

Anketa

Ke které bohyni máte nejblíže?
Artemis
12,9 %
Athéna
17,7 %
Hestia
10,9 %
Héra
8,6 %
Demeter
20,3 %
Persefona
7 %
Afrodita
22,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1090 čtenářů.

K boji připravena aneb Když se do aktivní zálohy hlásí i ženy

Styl

Ženy v neobvyklých profesích. Samy mezi muži

Styl

Reklama

Související témata:
Archetypy

Výběr článků

Načítám