Hlavní obsah

Ženská nevěra má podle vědců evoluční význam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liverpool

Promiskuita je klíčovým jevem, který brání vymření živočišných druhů. Podle evolučních biologů jsou promiskuitní samice a potažmo i ženy zárukou, že druh jako takový nevymře. Ačkoli nevěrou mnoho riskují, genetické výbavě druhu se nevěrné matky velmi vyplatí. Platí to nejen u zvířat, ale také u člověka, jak tvrdí odborníci z univerzit v Liverpoolu a Exeteru.

Foto: Profimedia.cz

Mnohomužství prý chrání živočichy před vyhynutím.

Článek

Polyandrie neboli mnohomužství, tedy stav, kdy jedna samice či žena kopuluje s více samci potažmo muži, prý chrání živočišný druh před vymřením kvůli plození jen potomků samičího – ženského pohlaví.

K tomu může dojít při pokřivení poměru pohlaví účinkem chromozómu SR, jehož působením dojde k zabití všech spermií nesoucích chromozóm Y. Všichni potomci pak nesou chromozom SR a jsou ženského pohlaví, což vede k vymizení samců a vymření druhu.

Monogamní populace mohou brzy vymřít

Při pokusech na univerzitách v Exeteru a Liverpoolu se prokázalo, že populace octomilek se striktně monogamními samicemi už po devíti až patnácti generacích vymřely.

„Byli jsme překvapení tím, jak rychle k tomu došlo, už v devíti generacích mohla populace vymřít, pokud se samice pářily jen s jedním samcem. Mnohomužství je v živočišné říši velmi rozšířeno, ale pro vědce to byla poněkud záhada. Tato studie jako první naznačuje, že má nevěra evoluční význam,“ tvrdí profesorka Nina Wedellová z Exeteru.

Reklama

Související témata:

Související články

Ženská nevěra - fenomén dnešní doby

Nevěra je z velké části přisuzována zejména mužům, podle posledních průzkumů ale ani ženy nezůstávají pozadu. Spíše naopak. Ženy se jen s milenci nechlubí...

Ženy vytuší nevěru okamžitě

Jste čerstvě zamilovaní a obáváte se, aby vašeho milého nesvedla jiná žena, nebo jste naopak již delší dobu ve svazku a občas vás napadne, jak na tom asi je...

Jak milenky útočí proti manželkám

Stát se ideální milenkou není vůbec lehké. A většina neoficiálních vztahů také nemá dlouhého trvání a skončí jen jako pouhý flirt. Jsou však případy, kdy je...

Nevěru častěji odpouští ženy než muži

Každému se to může stát. Má doma harmonický vztah, stejně ale jednou potká protějšek, se kterým mu stojí za to zhřešit. Po probdělé noci se vrací domů a čeká,...

Výběr článků

Načítám