Hlavní obsah

Zdravotní důvody, kvůli kterým nemáme chuť na sex

Novinky, lin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ustálilo se vaše libido na bodu mrazu? Nebojte se, na vině nemusí být ochlazení citů či snížená fyzická přitažlivost. Stále častěji totiž za stagnujícím chtíčem stojí zdraví. Přečtěte si šest nejčastějších zdravotních důvodů, proč váš sexuální život nefunguje tak, jak má.

Foto: Profimedia.cz

Snížené sexuální libido mohou způsobovat i různé zdravotní problémy.

Článek

1. Hormonální antikoncepce

Studie publikovaná v časopise Journal of Sex Medicine zjistila, že jakýkoli druh hormonální antikoncepce (pilulky, nitroděložní tělíska nebo implantáty) může potlačit libido. V některých případech i trvale negativně ovlivnit hladinu testosteronu neboli hormonu, který působí na naše libido a to i poté, když antikoncepci vysadíme.

2. Nízká hladina testosteronu

Nedostatek testosteronu je jedním z hlavních faktorů, které přispívají k nízké sexuální schopnosti u mužů. Pokud máte dlouhodobě pocit, že nemáte na sex náladu, poraďte se se svým lékařem, který hladinu hormonu zkontroluje a případně nabídne různé možnosti řešení.

3. Léky

Antidepresiva, léky tlumící bolest či ty na snižování krevního tlaku a mnohé další mohou také negativně ovlivňovat sexuální apetit. Přečtěte si proto pečlivě příbalové letáky u všech léků, které pravidelně užíváte a možná v nich najdete odpověď na svůj problém. V žádném případě ale nepřestávejte užívat předepsané léky, aniž byste to s lékařem prokonzultovali.

4. Duševní zdraví

Podle Huffington Post jsou některé duševní choroby, jako je deprese a úzkost nebo trauma, známé pro své vedlejší účinky v podobě odmítání sexu a nedostatku zájmu o intimní život. V případě, že váš duševní stav ovlivňuje váš sexuální život, je vhodné se poradit s terapeutem, který vám může pomoci.

5. Fyzická zdatnost

Fyzická zdatnost jde se sexuálním životem ruku v ruce. Neznamená to ale, že musíte hned trénovat na maraton. I lehčí, nicméně pravidelné cvičení dokáže nastartovat vaše libido a dodat sexuálnímu životu na intenzitě, potvrdily nejnovější studie.

6. Nedostatek železa

Výzkum publikovaný v časopise Journal of Sexual Medicine ukázal, že nízká hladina železa může u žen způsobovat úzkost, která následně vede ke snížení sexuální funkce. Ujistěte se proto, že je váš jídelníček bohatý na železo a případně ho vhodně doplňte.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související články

S čím muži nejčastěji chodí k sexuologovi

Intimní potíže trápí mnoho lidí. Většina z nich se s nimi ale lékaři bojí svěřit. Podle sexuologů k obavám není důvod, navíc včasná diagnóza pomůže problém...

Výběr článků

Načítám