Hlavní obsah

Zájem o antikoncepční pilulky klesá, ne vždy ale ženy zvolí lepší řešení

Právo, Jaroslav Zvěřina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřeba hormonální antikoncepce dosáhla vrcholu v roce 2007. Tehdy její výrobci dodali na český trh 3,49 milionu balení. Od té doby se ale prodej stále snižuje. Pomalu, ale zatím vytrvale. Loni její producenti dodali na trh 1,91 milionu balení. Příčin, proč klesají prodeje antikoncepčních tablet, existuje víc.

Foto: Profimedia.cz

Antikoncepční metody

Článek

1. Strach z hormonů a trombózy

Fórum antikoncepce udělalo průzkum mezi 525 ženami, z kterého vyplynulo, že zhruba 30 procent z nich má negativní postoj k užívání syntetických hormonů. Také se bojí jejich nepříznivého vlivu na zdraví.

Jako příklad uváděly třeba zvýšené riziko vzniku krevních sraženin. To ale hrozí jen kuřačkám, pacientkám ohroženým hlubokou žilní trombózou, plicní embolií, vrozenou poruchou krevní srážlivosti a některými dalšími zdravotními problémy.

Dědičná porucha srážlivosti krve, u které se nedoporučuje užívat hormonální antikoncepci

Zdraví

Proto může ženám předepsat hormonální antikoncepci pouze specialista, který zná jejich zdravotní stav. A pokud je trápí zmíněné potíže, tak jim tuto antikoncepci určitě nedoporučí a nepředepíše. Jejich obavy jsou proto zbytečné.

Ty, které se přesto rozhodnou, že ji nebudou užívat, protože mají ze zdravotních problémů strach, se připraví o zdravotní benefity, které vyplývají z jejího dlouhodobého užívání. Některé totiž zbaví přílišné nebo bolestivé menstruace, zlepší její pravidelnost, zlepší stav pleti včetně akné, sníží riziko karcinomu vaječníků nebo děložní sliznice, případně je zbaví cyst na vaječnících.

2. Strach z tloustnutí

Popularitu hormonální antikoncepce snižují i diskutabilní námitky některých žen vůči ní. Například o tom, že po ní ztloustnou.

Po určitých pilulkách mohou skutečně přibrat na váze kolem 3 kg. Nejde však o tuk, jde o vodu, kterou určitý typ hormonů zadržuje v těle. Tento problém lze vyřešit výměnou za hormonální antikoncepci s jiným složením, u které se tento efekt neobjevuje.

3. Ztráta chuti na sex

Jinou námitkou některých žen bývá to, že jim antikoncepční pilulky berou chuť na sex. Tento problém se týká asi 3 % uživatelek. U 2 až 3 % žen pilulky chuť na sex naopak zvyšují. Čím si to odborníci vysvětlují?

Ženu, kterou sex baví, ale obává se, že by kvůli nechráněnému pohlavnímu styku mohla otěhotnět, tabletky uklidní a ona si ho pak víc užívá. Pokud jde o snížení požitku, dělají to občas gestageny. I tady může pomoci výměna pilulek za jiné nebo jiná antikoncepční metoda.

Co by dívky měly vědět, než začnou užívat hormonální antikoncepci

Vztahy a sex

4. Obliba pohotovostní antikoncepce

Dalším důvodem méně častého užívání klasické hormonální antikoncepce může být rovněž to, že stoupá obliba antikoncepce pohotovostní, nebo jak se někdy také říká: nouzové. Tu lze využít ještě 72 hodin po rizikovém pohlavním styku. Používá se jednorázově a není ji tedy nutné brát pravidelně jako hormonální pilulky.

K její popularitě přispělo nepochybně i to, že se zhruba před pěti lety začala prodávat v lékárnách bez receptu a bez dalších omezení. Ze zmíněného průzkumu Fóra antikoncepce vyplynulo, že ji alespoň jednou využila čtvrtina dotazovaných žen.

5. Obliba nitroděložních tělísek

Zvyšuje se také obliba nitroděložních tělísek, včetně těch, která obsahují lokálně působící hormon, jenž se z tělíska v nízkých dávkách průběžně uvolňuje několik let.

Ženy si navíc mohou vybrat z dalších metod, jako jsou třeba hormonální náplasti, vaginální kroužek, injekce nebo podkožní implantát, z něhož se hormony postupně uvolňují.

Nejnovější trendy v antikoncepci s ohledem na případná rizika

Vztahy a sex

6. Kondomy

Další konkurencí hormonálních tabletek jsou kondomy. Jejich užívání se pohybuje na víceméně stálé úrovni. Nejčastěji po nich sahají lidé ve věku 18 až 35 let. V minulosti je kupovali hlavně muži, dnes už to dělá i hodně žen. Stále častěji přebírají zodpovědnost do vlastních rukou. Podle průzkumu nakupuje kondomy 51 % mužů a 49 % žen.

To, že obliba kondomů zůstává v podstatě setrvalá, je pro mě jako pro sexuologa dobrá zpráva. I když prezervativ není tak účinný jako hormonální antikoncepce. Dosahuje zhruba 98procentní spolehlivosti. Problémy jdou většinou na účet uživatelských chyb.

Na druhou stranu ale výrazně snižuje pravděpodobnost přenosu různých pohlavních chorob a dalších infekcí. A to je hodně vítaná vlastnost.

7. Nižší zájem o sex

Jedním z dalších důvodů klesajícího zájmu o antikoncepční pilulky může být i celkově nižší zájem o sex v populaci. Ten je daný jednak částečným přesunem sexu do virtuálního světa, pestrou nabídkou nejrůznější zábavy, nechutí některých mladých lidí k trvalým závazkům, ale také ho ovlivňuje určitá krize tradičních mužských i ženských rolí.

Na ní se vedle změn ve stylu našeho života významně podepisují i různí genderoví aktivisté se svými výstředními nápady.

Antikoncepce a neplodnost? Největší problém je v délce užívání

Děti

Počty interrupcí

Zajímavé je, že s klesajícím počtem uživatelek hormonální antikoncepce nestoupá počet interrupcí. Zatímco na začátku devadesátých let minulého století byl alarmující, na 100 000 porodů 100 000 interrupcí, dnes se na 100 000 porodů pohybuje mezi 19 a 20 tisíci. A nezdá se, že by měl nějak prudce stoupnout. Jako by značná část žen přešla jenom na jiný typ antikoncepce, než jakou představují pilulky.

Pokud jde o potraty, trochu mě znepokojuje skutečnost, že si dnes ženy mohou objednat přes internet potratovou pilulku. I když souprava obsahující tuto tabletku nabízí poměrně vyčerpávající návod k použití, přesto bych doporučil všem dámám, aby kvůli ukončení nežádoucí gravidity vyhledaly raději svého gynekologa. Je to nepochybně bezpečnější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám