Hlavní obsah

Vědci pomáhají lidem se sexuální deviací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pedofilie, exhibicionismus, tušérství (doteky i jakoby náhodné), fetišismus či sadismus a masochismus. To všechno jsou biologicky podmíněné odchylky v nastavení sexuality, které lze shrnout pod označení parafilie.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

A právě na lidi s těmito sexuálními preferencemi, dříve označovanými jako se­xuální deviace, se zaměřuje projekt vědců a terapeutů z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ).

Mottem jejich projektu Parafilik je „Nemůžete za své pocity, můžete za své činy“. Cílem je poskytnout těmto lidem psychoterapii, která jim pomůže zvládat sexuální preference, tak aby neohrožovali zdraví své či někoho v jejich okolí. Pomoc odborníků přitom mohou vyhledat i blízcí lidí trpících některou ze sexuálních poruch.

Dělníci i manažeři

Jak Právu popsal hodnotitel projektu Marek Navrátil, pomoc těmto lidem má i ekonomické aspekty.

Sexuoložka Hanka Fifková: Ženy své sexuální odchylky snadno zamaskují

Vztahy a sex

„Díky včasné prevenci je možné snížit pravděpodobnost výskytu problematického či ilegálního sexuálního chování v budoucnu. To výrazně sníží ekonomické dopady sexuální delikvence na společnost a zejména sníží počet obětí, což je vždy prvořadé,“ vysvětlil Navrátil, který se jako ekonom specializuje na oblast zdravotnictví.

Neobvyklou sexuální preferenci mají lidé napříč sociálními vrstvami, lidé se základním vzděláním i vysokoškoláci, dělníci i manažeři.

„Podle našich průzkumů je to nezanedbatelné procento populace. U velké části se objevují problémy jako deprese, so­ciální izolace, sebevražedné sklony či problematické sexuální chování, nicméně odbornou pomoc vyhledá méně než 15 procent osob s parafilií. Brání jim v tom zejména stud, strach z odmítnutí odborníkem či obavy, že bude jejich preference důvodem k automatickému nahlášení úřadům či k nasazení léků,“ popsal Navrátil.

Jak zvládnout agresory v rodinách? Chystá se systém terapií

Domácí

Ve vědě panuje shoda na tom, že lidé se s předpoklady pro parafilní sexuální preferenci už narodí. „Nemusí to být pro ně či okolí problém, pokud jsou schopni se s tím vyrovnat a pokud se nedopustí problematického sexuálního chování. Naprostá většina těchto lidí se sexuálně delikventního chování nikdy nedopustí. Určité riziko vyplývající z tohoto nastavení tu však je,“ uvedl Navrátil.

„Pokud mají tito lidé relevantní informace o své parafilii, případně vyhledají odbornou pomoc, riziko se významně snižuje. Co nepomáhá, je odsouvání těchto lidí na okraj společnosti a automatické spojování jejich preference s delikventním chováním. To riziko selhání naopak zvyšuje,“ zdůraznil Navrátil.

Krizová linka

„Například lidé s pedofilií často přicházejí s tím, že o sobě mají negativní představy, viní se za svou preferenci, nedokážou sami se sebou žít a nevědí, jak o tom mluvit se svým okolím. V terapii se jim snažíme pomoci s nastavením strategie, jak tyto pocity zvládat a nastavit si život a sociální zázemí tak, aby byli v duševní pohodě a jejich sexuální chování v souladu se společností,“ přidala garantka projektu Kateřina Klapilová.

Odborníci z NÚDZ za více než dva roky, co projekt funguje, pracovali dlouhodobě s několika desítkami klientů s nejrůznějšími parafilními diagnózami. Stovky klientů se také obrátily na jejich krizovou telefonní linku a internetové poradenství.

Projekt bude trvat do června 2023. I po jeho konci by měla být zachována dostupná pomoc pro lidi s parafilní preferencí. „Zachováme službu krizové linky, budeme zřizovat ambulance v Praze a vycvičili jsme i terapeuty a zdravotníky z regionů, tak aby byla péče dostupná ve všech koutech republiky,“ dodal Navrátil.

Více o projektu i o možné pomoci lze najít na webových stránkách parafilik.cz.

Sociální pracovník, který duševně nemocným pomůže doma. Univerzita otvírá studijní program

Věda a školy

Reklama

Výběr článků

Načítám