Hlavní obsah

Vědci: Detoxikační diety jsou jen módní výstřelek

Novinky, Korzo/Plus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Pokud se sami sebe ptáte, jsou-li detoxikační diety spíše zdravým způsobem životosprávy nebo naopak posledním módním výstřelkem, pak se přikloňte spíše ke druhé variantě. Při svých nedávných výzkumech to udělali i američtí vědci.

Foto: Petr Frýba

Trio jezdců Lukáš Hanžl, Antonín Sus, Petr Fulín

Článek

"Je vyloučeno, aby se tělo během třítýdenní diety kompletně zbavilo všech toxinů. Žádný podobný proces prostě neexistuje," říká doktor Peter Pressman, který pracuje jako asistent klinické medicíny na Jihokalifornské univerzitě. Podle něj může být podobná dieta dokonce nebezpečná, pokud se do ní člověk pustí bez předchozího lékařského vyšetření a lékařského dohledu.

Za pravdu mu dává také doktor Roger Clements, chemik farmakologické školy U.S.C., podle nějž tělo sice potřebuje přebytečné toxiny odstraňovat, ale má k tomu vlastní prostředky, jimiž jsou játra a zažívací trakt. "Játra a zažívací trakt jsou dokonalou továrnou, která spálí všechno, co do těla nasbíráme," tvrdí doktor Clements.

Autoři detoxikačních diet nesouhlasí

Autoři detoxikačních diet s odborníky ovšem nesouhlasí a tvrdí, že pouze jimi doporučované způsoby stravování jsou budoucností medicíny. "Nemůžete žít ve znečištěném prostředí, dýchat nečistoty, jíst stravu kontaminovanou jedy a pesticidy a být zdraví," tvrdí spoluautor jednadvacetidenní detoxikační diety John Wood, který svůj program považuje za jediný, který může lidské tělo kompletně zbavit toxinů.

Jeho úspěch údajně spočívá v tom, že se člověk vzdá živočišných potravin a mléčných výrobků a stane se veganem. Ačkoliv proti sobě zastánci detoxikačních diet a odborníci brojí, oba znesvářené tábory se shodují na tom, že by se lidé měli před zahájením detoxikační životosprávy ujistit prohlídkou u lékaře, zda jsou na ni připraveni a zda netrpí chronickými nemocemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám