Hlavní obsah

Ve šťastném manželství žijí již 72 let. Jaká jsou jejich tajemství úspěchu?

V knihách či romantických filmech se dozvíme řadu „tipů“, jak si najít a udržet lásku. Vše je to ale jen pouhá teorie. Nejosvědčenější jsou rady od lidí, kteří jsou spolu dlouhé desítky let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pán a paní Lombardiovi se brali před více než sedmdesáti lety, oběma je v současnosti 95 let. Jak sami tvrdí, jsou možná zamilovaní ještě víc, než když se brali.

Oba důchodci žijí aktuálně na americké Floridě, kde si užívají společně trávený čas a společnost svých dospělých dětí, 5 vnoučat a 8 pravnoučat. Jaká jsou jejich tajemství společného života? Mnohá jsou poměrně obyčejná, přesto velmi důležitá, jak pro server Yourtango potvrzuje i psycholožka Sheryl Zieglerová.

Prostě milujte jeden druhého

Je to jednoduché. Vybrali jste si jeden druhého, a tak se snažte milovat jeden druhého. I když to nebude vždy snadné.

Skládejte si komplimenty

Říkejte svému protějšku něco krásného, pokud možno každý den. Pochvalte cokoli půjde – přes účes, kulinářské dovednosti nebo třeba to, jak nápomocný podle vás dotyčný je.

Komplimenty – proč se jich bojíme a proč bychom je měli udílet častěji

Vztahy a sex

Mějte uspokojivý intimní život

Ano, dokonce i v 95 letech. Prioritou každého manželství by měla být vzájemná intimita.

Žijte poblíž rodiny

Jak svorně tvrdí manželé Lombardiovi, není nic lepšího než mít rodinu tzv. „na dosah“. Mít nablízku dospělé děti a jejich potomky, se kterými budete spokojeně stárnout.

Jezte zdravě a dávejte pozor na cukr

„Domácí jídlo vás udrží zdravé a spokojené,“ tvrdí manželé, kteří si i po devadesátce užívají třeba jízdu na kole.

Dlouhověkost je ovlivněna i složením jídelníčku. Prodlužte si život změnou stravování

Zdraví

Nepodvádějte

Ať už emočně nebo fyzicky, nikdy svého partnera či partnerku nepodvádějte. Lombardiovi na to mají jednoduchý názor – když už se jednou někomu zavážete, musíte si uvědomit, že tak činíte všemi způsoby na zbytek svého života. Takže i když jste někdy v pokušení, musíte zůstat věrní.

Nikdy nechoďte spát naštvaní

„Prostě se polibte“. To je jednoduchý tip manželů, jak nechodit spát naštvaní jeden na druhého. Opravdu je to podle nich tak snadné.

Nechoďte do postele naštvaní aneb Jak si ve vztahu nezadělávat na další potíže

Vztahy a sex

Nebojte se pohádat

„Je dobré si uvědomit, že vyjádření nesouhlasu je součástí každého vztahu,“ tvrdí Zieglerová.

Ne vždy budete se vším souhlasit, vždy je ale třeba druhého vyslechnout a smířit se s rozdíly. A pak dál pokračovat bez vzájemné zášti.

Respektujte jeden druhého

Vedle lásky je klíčem ke šťastnému manželství i ochota obdivovat a vážit si svého protějšku. V dobrých i zlých časech.

7 věcí, které jsou ve vztahu důležitější než láska

Vztahy a sex

Vytvořte si pěkný domov

Pán a paní Lombardiovi věří, že je velmi důležité mít i čistý a uspořádaný domov, který odráží váš život. Pokud v něm vládne chaos, nejspíš bude i součástí života partnerů.

Buďte dobrými rodiči

Součástí projevování lásky svým dětem je i ochota poskytnout jim vzdělání. Ačkoli podle manželů není nijak vhodné vytvářet na potomky ohledně studia třeba na vysoké škole nátlak, i tak je potřeba jejich znalosti podpořit, třeba vyučením řemesla. I tak se pozná dobrý rodič.

S dobrým berte i to špatné

Nikdo není dokonalý, tráva jinde zelenější. Nezapomínejte milovat člověka vedle sebe. S jeho dobrými i těmi méně lichotivými vlastnostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám